Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ ιδρυτής των Wikileaks

Ο 47χρονος ιδρυτής των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ συνελήφθη από αξιωματικούς της Βρετανικής Αστυνομίας (MPS) στην Πρεσβεία του Ισημερινού και τελεί υπό κράτηση σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, «μέχρι να τον καλέσουν στο δικαστήριο.»

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.
«Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ο Λενίν Μορένο.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Το μέλλον του θα αποφασισθεί από τη βρετανική δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.», υπενθυμίζοντας ότι η βρετανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι είχε καθήκον να εκτελέσει το ένταλμα και διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παρέμεινε «προστατευόμενος» επί 7 χρόνια.

‘Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Βρετανία ότι συνέλαβε «έναν δημοκράτη που αγωνίζεται για την ελευθερία».

 

Tags: