Συγκέντρωση μεταναστών στα Διαβατά – Μετά από ψευδή πληροφόρηση μέσω Social Media

Περίπου 700 υπολογίζονται οι μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και φέρεται να καλούνται σε πορεία προς την Ειδομένη, από ψευδείς αναρτήσεις σύμφωνα με τις οποίες «εάν ασκηθούν πιέσεις θα ανοίξουν τα σύνορα».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία υπήρξε μια ψευδής είδηση ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα, το Υπουργείο -όπως είπε- ενημέρωσε τα Κέντρα Υποδοχής ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο αυτή τη στιγμή στα Διαβατά έξω από τη δομή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 700-800 μετανάστες, οι οποίοι -ήταν σε προγράμματα- έχουν έρθει από διάφορα σημεία της χώρας.

Ο κ. Βίτσας απηύθυνε έκκληση να επιστρέψουν οι μετανάστες στις δομές φιλοξενίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα. Παράλληλα σημείωσε ότι οι μετανάστες ως άνθρωποι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις με βάσεις τις διεθνείς συμβάσεις και οφείλουν να σέβονται το κράτος που τους φιλοξενεί, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους αλλά και την οικογένεια τους, γιατί έχουν κάτι φαντασιακό και δεν πρόκειται να γίνει». Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η ψευδής πληροφόρηση γίνεται μέσω των social media και πως αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις πληροφορίες είναι διακινητές.

Τέλος απαντώντας σχετικά για την κατάσταση στη Σάμο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στο νησί αντιπροσωπεία με κλιμάκια από τα Υπ. Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, ώστε να διαμορφωθεί μια γραμμή ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει, ενόψει και των δημοτικών εκλογών.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

,