Συμπόσιο γλυπτικής στα Γιάννενα μετά από 20 χρόνια

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε και η φιλοξενία ενός σημαντικού εικαστικού γεγονότος, του πρώτου μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια, στα Γιάννενα.

Πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει το συμπόσιο γλυπτικής το οποίο μέσα από το έργο των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, θα αποτυπώσει τις σύγχρονες εκφραστικές τάσεις και τις εξελίξεις στη γλυπτική και θα κοσμήσει τον επιλεγμένο αστικό δημόσιο χώρο με δημιουργίες υψηλής αισθητικής αξίας.

Για το λόγο αυτό θα συγκροτηθεί καλλιτεχνική επιτροπή για την επεξεργασία των προδιαγραφών και την αξιολόγηση όλων των καλλιτεχνικών παραμέτρων της διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες του τόπου μας και της σχολής καλών τεχνών του πανεπιστημίου.

Επίσης θα συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για τη συνολική οργάνωση και ολοκλήρωση του συμποσίου.

Δωρεά στο μουσείο ιατρικής ιστορίας

Τέλος, αποφασίστηκε ο δήμος να δωρίσει στο νέο μουσείο ιατρικής ιστορίας, που ιδρύθηκε σε χώρο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόκειται να εγκαινιαστεί σύντομα, ένα γλυπτό καλλιτεχνικό έργο, για να τοποθετηθεί στον αίθριο χώρο, μπροστά από την είσοδο.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του στο Σώμα ο Δήμαρχος, “δεδομένου ότι τα οικονομικά πλαίσια της νομοθεσίας για αγορά ενός σημαντικού καλλιτεχνικού έργου με απευθείας ανάθεση είναι ασφυκτικά, προτείνουμε να δωριστεί για τοποθέτηση στο χώρο του νέου μουσείου, ένα πιστό αντίγραφο από τα πολλά αξιόλογα γλυπτικά έργα που διαθέτει στην πινακοθήκη του ο Δήμος, το οποίο θα επιλεχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τη Διοίκηση του νέου μουσείου. Ο Δήμος θα αξιολογήσει προτάσεις του μουσείου για αγορά με απευθείας ανάθεση ενός αυθεντικού εικαστικού έργου, κάποιου νέου ή παλαιότερου καλλιτέχνη, μόνο εφόσον αυτοί αποδέχονται να δώσουν στο Δήμο το έργο που θα επιλεγεί, με τους οικονομικούς όρους που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. ”.

 

Tags: