Στροφή στον πολιτικό πολιτισμό

Κάτι έχει αλλάξει στην Ήπειρο, μη γελιόμαστε. Είναι σαφές πως εδώ και μερικές εβδομάδες αρχίζει και ασκείται αντιπολίτευση. Οι δήμαρχοι άρχισαν να λειτουργούν θεσμικά με επιστολές, περιφερειακές παρατάξεις δημοσιεύουν ανακοινώσεις θέσεων και απόψεων, τα τοπικά ΜΜΕ αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα, οι πολίτες ασκούν κριτική.

Όλο αυτό μας αρέσει δεν μας αρέσει, το οφείλουμε αποκλειστικά στο γεγονός ότι εμφανίστηκε ένας άνθρωπος ο οποίος επικοινωνεί με συγκεκριμένο τρόπο. Κάποιοι βιάστηκαν να τον καταδικάσουν, ή και να του ρίξουν πολιτική «λάσπη». Βλέπουμε όμως ότι ο ίδιος δεν έχει αλλάξει τακτική. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι διαμόρφωσε την εικόνα του ανθρώπου που «είναι εδώ».

Ενώ στην αρχή φάνηκε ότι επιδόθηκε σε απευθείας κριτική στο πρόσωπο του σημερινού Περιφερειάρχη, στη συνέχεια αυτό άλλαξε – και αυτό είναι το σημαντικό – με σειρά από θετικές προτάσεις για την Ήπειρο. Και ενώ τον είχαμε συνηθίσει αρκετά επιθετικό, ακριβώς τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να πει και μια κουβέντα παραπάνω κατά της Περιφέρειας, αποδεικνύει με το ταξίδι του στην Κύπρο πως έξω από τα όρια της Ηπείρου είμαστε όλοι Ηπειρώτες. Αυτό είναι κάτι που αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να παραδεχτούμε, αφενός τον τιμά, αφετέρου δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας.

Πάνω λοιπόν που πήγαμε να εξοικειωθούμε με την έννοια της «περιφερειακότητας», όπως την έχει λανσάρει ο Σπύρος Ριζόπουλος – γιατί για αυτόν μιλάμε – μας πάει ένα βήμα παρακάτω, στην «υπερ-περιφερειακότητα».

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μας, την έκαναν πριν από εμάς οι καλοί συνάδελφοι του «Θεσπρωτία News», οι οποίοι την ανέδειξαν αποκαλύπτοντας το θέμα με το ταξίδι του Ριζόπουλου στην Κύπρο, από όπου όντως βγήκαν ειδήσεις!

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων μπήκαμε σε μια διαδικασία συζήτησης και διαλόγου και είναι θλιβερό ότι είχαμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε άσκηση κριτικής- ακόμη και καλόπιστης- είναι υπονόμευση.

Τώρα βλέπουμε κάποια νέα στοιχεία πολιτικού πολιτισμού και νέου ήθους – και είναι σημαντικό αυτό.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως και που θα καταλήξει αυτή η ιστορία μέχρι το 2019, ή ακόμα και πως τελικά θα καταλήξει. Το βέβαιο είναι πως από τώρα φαίνεται ότι θα είναι πολύ διδακτική και σίγουρα δεν πρόκειται να πλήξουμε.

 

Tags: