Στην τελική ευθεία το νέο αναπτυξιακό νoμοσχέδιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προβλέπει απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδυτών.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση οι ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση, όπως τονίζεται, πιο φιλικού κλίματος για επενδύσεις και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Πρόκειται για διατάξεις που σχετίζονται με

  • επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, των βιομηχανιών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο
  • την ανάθεση σε τρίτους της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων
  • ταχεία εκδίκαση όσων υποθέσεων σχετίζονται με επενδύσεις καθώς 2.500 φάκελοι για επενδύσεις παραμένουν «παγωμένοι»
  • δημιουργία Ψηφιακής Τράπεζας Γης και
  • Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

«Το νομοσχέδιο, ακριβώς λόγω της σημασίας του, θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για παρατηρήσεις και από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και από τους ενδιαφερόμενους. Ένας βασικός άξονας είναι η απλούστευση των διαδικασιών. Ο κανόνας θα είναι ότι κάποιος που υποβάλλει τα νόμιμα δικαιολογητικά, για μια επιχείρηση να αρχίζει να λειτουργεί και εκ των υστέρων θα γίνεται ο όποιος έλεγχος. Επίσης, υπάρχει μία μείωση του βάρος, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Κρίσιμο στοιχείο εδώ, είναι να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές. Είναι κάτι το οποίο θα προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Ένα άλλο ζήτημα που είναι τομή, είναι η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπου αποτυπώνονται όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των όρων δόμησης. Έτσι ώστε να ξέρει κανείς, από την αρχή της διαδικασίας μέχρι το τέλος, ηλεκτρονικά πού μπορεί να φτάσει για να εκδώσει άδεια, σε ό,τι αφορά τη χρήση γης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στόχος, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, η βελτίωση της θέσης της χώρας παγκοσμίως ώστε να γίνει πιο ελκυστική τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους επενδυτές.

πηγή: ert.gr

 

Tags: