Στα 131 εκ. Ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών – Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία

«Ρεαλιστικός» χαρακτηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, ο οποίος εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία το βράδυ της Τετάρτης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας που έκανε την κεντρική εισήγηση, η δημοτική αρχή κατήρτισε έναν προϋπολογισμό συμβατό με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να ενσωματώσει προγραμματικές προτάσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

Ο κ. Βάββας σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των μειωμένων πόρων από την κεντρική διοίκηση και του δύσκαμπτου και γραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς επίσης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Επίσης παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και η συνέχιση του προγράμματος «Φιλόδημος».

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στον προϋπολογισμό 2020 έχουν ενσωματωθει:

  • Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου
  • Η απόφαση για τις μειώσεις και τις αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη
  • Τα συνεχιζόμενα έργα και προμήθειες (πολυετείς δαπάνες)

Σύμφωνα με τον κ. Βάββα, ο Δήμος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και δεσμεύτηκε πως οι βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια θα είναι:

  • Η υλοποίηση σημαντικού ποσοστού του τεχνικού προγράμματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ
  • Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
  • Η περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών
  • Η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας.
  • Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου (υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)
  • Η υλοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών προς τον Δήμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάββας ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 131 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ.

Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» η εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κοσμά. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι τυπικός και δεν αποτυπώνει καμία αναπτυξιακή πολιτική για το δήμο. Η παράταξη έδωσε θετική ψήφο με σειρά παρατηρήσεων που κατέθεσε.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» υποστήριξε ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει διεκδικητικός και να εξετάσει κατευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα διασφαλιστούν έσοδα. Η παράταξή του απείχε από την ψηφοφορία.

Η Όλυ Τσουμάνη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και καταψήφισε.

Ο Χρήστος Πατσούρας, από την παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης, είπε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών που είναι ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Ο κ. Πατσούρας καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» καυτηρίασε το γεγονός απουσίας αυτοτέλειας των Δήμων καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν.

Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού πρέπει να διέπεται από όσα προβλέπει ο νόμος και τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους Δήμους. Το κρίσιμο ζήτημα, κατά τον ίδιο, είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού γεγονός γα το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συνεδρίαση σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις θα αξιοποιηθούν στην διάρκεια του έτους και στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που θα ακολουθήσουν.

«Οι προϋπολογισμοί γίνονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Κινούμαστε σε ένα τεντωμένο σκοινί. Το όραμα για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιον προϋπολογισμό. Το όραμα αποτυπώνεται στο ύφος της εξουσίας, στην λειτουργία, στην καθημερινότητα, στην αποτελεσματικότητα», τόνισε ο δήμαρχος.

 

Tags: