Σπουδαστές από 21 χώρες του κόσμου «πρεσβευτές» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας των Ιωαννίνων

Σπουδαστές από όλα τα μέρη του κόσμου που επέλεξαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να παρακολουθήσουν θερινά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, υποδέχθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Πρόκειται για 50 σπουδαστές από 21 χώρες, που ολοκληρώνουν σήμερα το πρόγραμμα τους και επισκέφθηκαν το Δημαρχείο συνοδευόμενοι από τον Πρύτανη, Γιώργο Καψάλη, τον Αναπληρωτή Πρύτανη, Αντρέα Φωτόπουλο και τους καθηγητές του προγράμματος.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, όπως και ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος και Βάσω Μέγα, ζήτησαν από τους σπουδαστές να γίνουν στις χώρες τους πρεσβευτές των Ιωαννίνων στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Γεγονός που αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, μιλώντας με θέρμη για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τα Γιάννενα και την Ήπειρο. Ταυτόχρονα υπέγραψαν το κείμενο υποστήριξης που θα συμπεριληφθεί στο φάκελο διεκδίκησης.

Αναφερόμενος στα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που οργανώνει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, μίλησε για « πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του πανεπιστημίου», ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι οι ίδιοι οι σπουδαστές επιλέγουν για περισσότερες από μία φορές να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για την Ευρώπη του Πολιτισμού:

«Είναι τιμή για μένα να ανοίγω τις πόρτες του Δημαρχείου σε νέους από όλο τον κόσμο που αγαπάνε την πόλη μας, αγαπάνε την Ελλάδα, αγαπάνε τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας τους σπουδαστές. Τόνισε δε ότι «τα ίδια αισθήματα υπάρχουν και από τη δική μας πλευρά κι αφού σπουδάζετε τον ελληνικό πολιτισμό ξέρετε ότι οι αρχαίοι έλληνες είχαν θεό της φιλοξενίας».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη διεκδίκηση του Δήμου Ιωαννιτών για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Πολιτισμού, «μια προσπάθεια με μεγάλο σύμμαχο και πολύτιμο συνοδοιπόρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνή αναγνώριση και καθοριστική συμβολή στη σύγχρονη ταυτότητα των Ιωαννίνων» -όπως είπε – και ζήτησε από τους σπουδαστές να γίνουν στις πατρίδες τους πρεσβευτές της διεκδίκησης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας αλλά και την πορεία και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια μας. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι πιστεύουμε στο κοινό μέλλον των λαών της Ευρώπης. Πιστεύουμε στην Ευρώπη του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, που έχει στον πυρήνα της φροντίδας της τον Άνθρωπο. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Σ’ αυτή την Ευρώπη, επιδιώκουμε να κερδίσουμε τον τίτλο της Πρωτεύουσας του Πολιτισμού», είπε ο Δήμαρχος.

Φεύγουν με τα Γιάννενα και το Πανεπιστήμιο στην καρδιά τους:

Μιλώντας με γλώσσα ελληνική και με φανερή την αγάπη για την πόλη που τους υποδέχθηκε, οι σπουδαστές περιέγραψαν με ενθουσιασμό τις εμπειρίες τους από τα Γιάννενα αλλά και την άρτια δουλειά που γίνεται στα προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Αντρέας από την Ισπανία μίλησε για «ένα υπέροχο πρόγραμμα, τέλεια οργάνωση και επαγγελματίες καθηγητές», για τα Γιάννενα που τον εντυπωσίασαν και τις όμορφες αναμνήσεις που θα πάρει μαζί του.

«Είμαι σίγουρη ότι θα ξαναέρθω» είπε η Νικόλ από την Αμερική, παιδί ελλήνων μεταναστών που ήρθε στην Ελλάδα «για να μιλάω καλύτερα τα ελληνικά με την οικογένεια μου».
Ο Τζον από τη Σκωτία μίλησε για «μια ξεχωριστή εμπειρία για την οποία αλήθεια σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

Ο Κάρλος από την Ισπανία επέλεξε για δεύτερη χρονιά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και φεύγει για την πατρίδα του, σχεδιάζοντας το τρίτο καλοκαίρι του στα Γιάννενα, όπως είπε. Προκάλεσε συγκίνηση και χαμόγελα λέγοντας πως «θα ήθελα φεύγοντας να χωρέσω στη βαλίτσα μου τον ουρανό σας, τη λίμνη, τα βουνά σας, τους καθηγητές μου και ένα μπουκάλι τσίπουρο».

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply