ΣΥΡΙΖΑ Άρτας: Ανακοίνωση για το προσφυγικό

ΣΥΡΙΖΑΤις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης και καθιστά επιτακτική προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων συναποφασισμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το προσφυγικό είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία καλούνται να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις που διαιρούν τόσο την Ευρώπη από τη μία άκρη στην άλλη, όσο και την κοινή γνώμη κάθε χώρας ξεχωριστά. Το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων αποκαλύπτει την κραυγαλέα αποτυχία της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής, τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού φαινομένου, όσο στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και στην Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

Οι Αριστερές και όλες οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οφείλουν να εργαστούν τάχιστα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση ενός πολύ συγκεκριμένου διπλού στόχου: την αποτροπή αφενός του ενδεχόμενου περαιτέρω ενίσχυσης της αντίληψης που σχεδιάζει την Ευρώπη-φρούριο και, αφετέρου, την άμεση και συντονισμένη δράση για τη συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος αλλά και τη  διεκδίκηση  διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Μέσα από το δράμα του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων, μια ολόκληρη ήπειρος διαμορφώνει εκ νέου τη συλλογική της συνείδηση και καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές. Από τη μια όχθη υπάρχουν η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και από την άλλη ο ανθρωπισμός, η φιλοξενία. Η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, οι φράχτες μεταξύ των χωρών υποθηκεύουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει. Η Ελλάδα της ανθρωπιάς στέκεται απέναντι στο μέτωπο των χωρών του Βίσεγκραντ,  των φραχτών και των κλειστών συνόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ενίσχυση αυτού του πρωτοφανούς για τα δεδομένα κινήματος, που χωρίς κανέναν αποκλεισμό βάζει αντικειμενικά τα θεμέλια για μια άλλη κοινωνία.

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του Κόμματος και της Νεολαίας που συμμετέχουν στον αγώνα αυτό κράτησαν ψηλά τη σημαία της Αριστεράς, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, συχνά δεχόμενοι ανοίκειες επιθέσεις και πυρά από απροσδόκητους “αντιπάλους”. Συγχαίρουμε τους ανθρώπους που άφησαν πίσω την μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και έδωσαν χέρι βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες μεμονωμένα ή και μέσα από οργανώσεις αλληλεγγύης. Στο κέντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η οργανωμένη και με ανθρώπινους όρους ζωή στους συγκροτημένους χώρους (hotspots, κέντρα φιλοξενίας) είναι η ορθή επιλογή απέναντι στην “εγκατάσταση” στα πάρκα, στα παγκάκια, στα χωράφια, απέναντι σε καταστάσεις που δεν συνιστούν συνθήκες ελεύθερης εγκατάστασης αλλά εξαθλίωσης.

Στην περιοχή μας, στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτοι πρόσφυγες. Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας ευχαριστεί την Πολεμική Αεροπορία, την Ελληνική Αστυνομία και το Δήμο Ζηρού που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της δημιουργίας του κέντρου υποδοχής και του συντονισμού της όλης προσπάθειας και έχουν υπερβεί εαυτόν. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους αλληλέγγυους εθελοντές από τις γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Άρτας, που από την πρώτη στιγμή δείχνουν την ευαισθησία τους, βοηθούν και συμπαρίστανται ώστε να διανέμονται με ομαλότητα και ορθότητα τα είδη πρώτης ανάγκης που στέλνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας με όποιο τρόπο μπορούν, να συνεχίσουν να συνδράμουν εθελοντικά και με αίσθηση ανθρωπιάς προς αυτούς που έχουν ανάγκη, στοιχεία που για μία ακόμη φορά επιδεικνύει ο περήφανος ελληνικός λαός.

 

Tags:

, , , , , ,