Συνάντηση αιρετών – Έκτακτη Γενική Συνέλευση Π.Ε.Δ. Ηπείρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα, Έκτακτη Γενική Συνέλευση – συνάντηση αιρετών με θέμα «Εξελίξεις – διαμόρφωση θέσεων σχετικά με την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”».

Στο καλωσόρισμα προς όλους τους αιρετούς ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ανέφερε ότι:

«μέσα από τις αποφάσεις του συλλογικού μας οργάνου προτείναμε μεταρρυθμίσεις-τομές για ένα ισχυρό Επιτελικό Κράτος με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Σήμερα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – οι οποίες ακόμη δεν κοινοποιήθηκαν επίσημα στην Αυτοδιοίκηση – διαφαίνεται μια προσπάθεια «διάλυσής» της.

Εξακολουθούμε, πολίτες και Αυτοδιοίκηση να βιώνουμε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Η πρόσθετη μείωση των οικονομικών των Δήμων για το 2017 την οποία καταδικάσαμε όλοι μαζί, με τις αποφάσεις μας, προκαλεί ήδη τεράστια προβλήματα στην ορθή λειτουργία των Δήμων.

Η καθιέρωση ως σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων της απλής αναλογικής, αλλά και οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που προτείνονται στο κείμενο της επιτροπής, φοβούμαι ότι θα μας οδηγήσουν σε ακυβερνησία.

Ως Αυτοδιοίκηση πρέπει όλοι ενωμένοι, να λειτουργήσουμε «σωτήρια» για την ίδια τη Χώρα».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, επισήμανε:

«με δεδομένο ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, απαιτείται επαγρύπνηση από όλους».

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στην εμμονή της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα εκλογής των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της χώρας στα 8 χρόνια ύφεσης που οδήγησαν σε παρακμή δεν είναι η απλή αναλογική αλλά η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η προσπάθεια άλωσης της Αυτοδιοίκησης από πλευράς της κυβέρνησης. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί με σύμμαχους τους εργαζόμενους μας και τις τοπικές κοινωνίες θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας προς όφελος των πολιτών».

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Γ. Καραγιάννης και Δ. Καφαντάρης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Απ. Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο εκπρόσωπος της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» Ν. Σακούτης, ο Δήμαρχος Αμαλιάδος και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ι. Λυμπέρης.

Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, Μέλος ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν οι τελικές προτάσεις για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε ως Αυτοδιοίκηση να προσδιορίσουμε τη στάση μας.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε μέσα από έναν πλούσιο διάλογο με τις τοποθετήσεις αιρετών.

Ακολουθεί η παρέμβαση του προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου:

κ. Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχε Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη
Δήμαρχε του Δήμου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα
Αντιπρόεδροι, Μέλη Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, εκπρόσωπο παρατάξεων στην ΚΕΔΕ
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι

Σας καλωσορίζω στην σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, που συγκαλείται στο πλαίσιο των εξελίξεων, που προωθούνται για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, συμμετείχαμε στο Δημόσιο Διάλογο και στη Διαβούλευση για τη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμορφώνοντας θέσεις – απόψεις, καταθέτοντας Ψηφίσματα, τόσο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και άλλα ειδικότερα που αφορούσαν και εστίαζαν στα προβλήματα της Ηπείρου.

Στο τελευταίο μας Συνέδριο (Νοέμβριος 2016) διαμορφώσαμε και εγκρίναμε ένα Κείμενο Θέσεων που στη συνέχεια καταθέσαμε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 2016).

Ειδικότερα για την αναθεώρηση του Καλλικράτη υιοθετήσαμε της αποφάσεις του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο (2016) που αφορούσαν

 • Τις μεταρρυθμίσεις του κανονιστικού πλαισίου
  (επιγραμματικά αναφέρω)
 1. το Σύστημα Διακυβέρνησης
 2. τις αρμοδιότητες
 3. την οικονομική διαχείριση
 4. το προσωπικό των ΟΤΑ
 5. την καταστατική θέση των αιρετών
 6. τους συμβασιακούς θεσμούς
 7. τα ιδρύματα, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ
 8. την εποπτεία, τον έλεγχο και τους ελεγκτικούς θεσμούς
 • Τις στρατηγικές επιλογές για τα οικονομικά των ΟΤΑ
 • Την οργάνωση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των Δήμων
 • Τη Διαβαθμιδική Συνεργασία Δήμων – Περιφερειών
 • Τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Το εκλογικό Σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Προτείναμε 12 Μεταρρυθμίσεις – Τομές για ένα ισχυρό Επιτελικό Κράτος με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στο ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, αφού και ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου, τονίσαμε διαχρονικά τον καθοριστικό ρόλο των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων στην τοπική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει τις τέσσερις (4) αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αυτοδιοίκησης:

 1. Καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017 και άμεση συζήτηση με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
 2. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
 3. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
 4. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.

Σήμερα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – οι οποίες ακόμη δεν κοινοποιήθηκαν επίσημα στην Αυτοδιοίκηση – διαφαίνεται (τολμώ να πω) μια προσπάθεια «διάλυσής» της.

Τα ερωτήματα και ζητήματα που τίθενται είναι πολλά:

 • Γιατί η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει ξεκάθαρα τις θέσεις της. Ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, μαζί με τους δύο αυτοδιοικητικούς θεσμούς, παρά μόνο κρύβεται πίσω από ένα μακροσκελές κείμενο μιας επιτροπής (το οποίο προσωπικά θεωρώ, ότι εμπεριέχει και πολλά θετικά)
 • Πιο είναι το κόστος της προωθούμενης μεταρρύθμισης και από πού θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι
 • Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ω εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών αρχών, με την επικρατούσα σήμερα αυτοδιοικητική κουλτούρα και πρακτική, και τέλος
 • Οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως Δήμοι (φορολογική αποκέντρωση, οικονομική αυτοτέλεια κ.λπ.)

Αγαπητοί συνάδελφοι

Εξακολουθούμε, πολίτες και Αυτοδιοίκηση να βιώνουμε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Η πρόσθετη μείωση των οικονομικών των Δήμων για το 2017 την οποία καταδικάσαμε όλοι μαζί, με τις αποφάσεις μας, προκαλεί ήδη τεράστια προβλήματα στην ορθή λειτουργία των Δήμων.

Η καθιέρωση ως σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων της απλής αναλογικής, αλλά και οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης που προτείνονται στο κείμενο της επιτροπή, φοβούμαι ότι θα μας οδηγήσουν σε ακυβερνησία.

Η απουσία διαβούλευσης – εκ μέρους της κυβέρνησης – παρότι την επικαλείται και το Πόρισμα της Επιτροπής Αναθεώρησης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, για το ζήτημα των νέων δασικών χαρτών έχει δημιουργήσει άπειρα προβλήματα.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πραγματοποιεί την σημερινή συνάντηση αιρετών – Έκτακτη Γενική της Συνέλευση με θέμα:

«Εξελίξεις – διαμόρφωση θέσεων σχετικά με την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”», της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ να διαμορφώσουμε τις τελικές μας θέσεις και να προσδιοριστεί το πλαίσιο των αντιδράσεων.

Ως Αυτοδιοίκηση πρέπει όλοι ενωμένοι, να λειτουργήσουμε «σωτήρια» για τη ίδια τη Χώρα γιατί μόνο με την Αυτοδιοίκηση μπροστά και σε Ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και Εθνική Ανάπτυξη.

Η ενεργή παρουσία όλων μας είναι σημαντική.

Όπως εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη – Δημάρχου Αμαρουσίου, αγαπητού φίλου, για μια φορά ακόμη εδώ στην Ήπειρο, στα Ιωάννινα. Τον ευχαριστούμε και ο λόγος στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

 

Tags: