Η σημασία της ατομικής υγιεινής στους εργασιακούς χώρους

Γράφει ο Γιώργος Μπαλτάς, πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, Τεχνικός Ασφαλείας

Τον τελευταίο καιρό μπήκε στην ζωή μας έντονα πλέον ο όρος της ατομικής υγιεινής. Κάτι που πάντα υπήρχε αλλά πλέον έχει γίνει πιο έντονο λόγω των καταστάσεων που επικρατούν παγκόσμια λόγω του ιού και της πανδημίας. Αλήθεια όμως αυτά αρκούν;

Θα πω σαφώς ναι έως ένα επίπεδο. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ και να πάω λίγο πιο πέρα ακόμη στο κομμάτι που αφορά την υγιεινή στους χώρους εργασίας. Σίγουρα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα αλλά στους εργασιακούς χώρους υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι πλέον συνυπάρχουν και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους απλούς αλλά βασικούς κανόνες που αφορούν τους χώρους εργασίας.

Δεν θέλω να κουράσω γι αυτό θα αναφερθώ πολύ σύντομα:

1. Τα ρούχα εργασίας είναι αποκλειστικά για χρήση στους επαγγελματικούς μας χώρους. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται ή αλλιώς δεν είναι σωστό να φεύγουμε από την εργασία μας με τα ρούχα της δουλειάς όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε και να πηγαίνουμε σπίτι. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται όλοι οι παράγοντες τόσο στο αυτοκίνητο μας αλλά και στο σπίτι μας. Αυτό το γεγονός από μόνο του επιβαρύνει τα πάντα. Άρα θα πρέπει να φοράμε τα ρούχα εργασίας πριν την είσοδο στην δουλειά και να αλλάζουμε πάλι κατά την αποχώρηση μας αφήνοντας αυτά στους χώρους εργασίας.

2. Ακόμη πιο επιβαρυντικό είναι τα παπούτσια εργασίας τα οποία μπορούν να μεταφέρουν χιλιάδες μικρόβια ή βιολογικά φορτία μέσα στους χώρους του σπιτιού. Συνεπώς ποτέ μα ποτέ δεν μπαίνουμε σπίτι με τα παπούτσια εργασίας. Παραμένουν και αυτά στο χώρο εργασίας και σε κάθε περίπτωση εκτός σπιτιού.

3. Μιλάμε για ατομική υγιεινή και θεωρούμε ότι το πλύσιμο των χεριών αρκεί. Αλήθεια μόνο τα χέρια μας εκτίθενται; Σαφώς όχι. Άρα οπωσδήποτε μετά την εργασία θα πρέπει ανάλογα με την φύση αυτής να κάνουμε ένα ντουζ. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος ύπαρξης αυτών σε πάρα πολλές μονάδες. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σωστή υγιεινή στην εργασία. Τα άτομα δε που ασκούν καθαρά διοίκηση στις επιχειρήσεις συστήνεται να κάνουν ένα ντουζ μόλις επιστρέψουν σπίτι.

Στόχος είναι η μη μεταφορά διαφόρων παραγόντων από την εργασία στο σπίτι μιας και αυτοί επικάθονται στα ρούχα μας, στο σώμα μας, στα παπούτσια μας. Ίσως αυτά είναι αυτονόητα για πολλούς.

Απλοί κανόνες εργασιακής υγιεινής όμως πιστεύω ότι μια υπενθύμιση είναι πάντα χρήσιμη.

 

Tags:

, , ,