Το Σήμα για τα «Μακεδονικά» προϊόντα: Άστοχο, ανεπαρκές, καθόλου ευρηματικό – Καλύτερα να έλλειπε!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Δημιουργώντας ένα «Μακεδονικό» εμπορικό σήμα, στην πραγματικότητα δημιουργείς δύο ειδών ελληνικά προϊόντα, τα Μακεδονικά και τα μη Μακεδονικά, με αποτέλεσμα να τα χαντακώνεις στο τέλος όλα, μακεδονικά και μη.

Επιπρόσθετα, επειδή ο πλανήτης ως «Μακεδονία» γνωρίζει τα Σκόπια -184 χώρες τους είχαν αναγνωρίσει έτσι- κάνεις ένα ανέλπιστο δώρο στις επιχειρήσεις των Βορειομακεδόνων και τις διαφημίζεις δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα εισάγεις ένα εντελώς αχρείαστο διαχωρισμό, αλλά και επίσης αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών.

Εικαστικά, η σύλληψη είναι εντελώς αποτυχημένη, αν δεν είναι ένα ευκολάκι, μια γραφιστική «ξεπέτα» κατά τον όρο της «πιάτσας», καθόλου ευρηματικό και απολύτως αναμενόμενο, εγγύηση δηλαδή για να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

Το σλόγκαν (Macedonia Great) δεν λέει τίποτα, υπάρχει για να υπάρξει, επειδή κάτι έπρεπε να γράφει το tagline (ο υπότιτλος). Γενικά, έχει μια παράξενη ομοιότητα με το λογότυπο της ΝΔ, αυτό που η Ελλάδα ολόκληρη τρολάριζε τότε θεωρώντας το …κομμάτια από πίτσες.

Για γέλια και για κλάμματα δηλαδή, είναι ολόκληρη η σειρά των εικονογραφημάτων, καθώς το ένα είναι πιο άστοχο από το άλλο, σε τίποτα δεν βοηθούν και τίποτα δεν αναδεικνύουν. Υιοθετούν την εικαστική αφαιρετικότητα να παραστήσουν τα δήθεν μοντέρνα και σύγχρονα ενώ τελικά γίνονται τόσο αφηρημένα που δεν καταλαβαίνεις τι θέλουν να προβάλλουν!

Μια ακόμη «πατάτα» ολκής δηλαδή…

Είναι αντιληπτή η ανάγκη των πολιτικών και των διαφόρων παραγόντων και παραγοντίσκων να δείξουν «έργο», αλλά ειλικρινά, απορώ κι αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει κανένας δίπλα τους, που να έχει δουλέψει μια μέρα στην αληθινή αγορά, μέσα σε αληθινές επιχειρήσεις για να τους πει:

«ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ …ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ;»

Ν.Β.

 

Tags:

, , , , , , , , ,