Σε κατάσταση συναγερμού στρατός και αστυνομία στον Έβρο

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν από άλλα σημεία της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς σταθμούς του Έβρου.

Παράλληλα, η φυσική ηγεσία του στρατού Ξηράς με απόφασή της ενισχύει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με την αποστολή δύο λόχων Καταδρομών, προκειμένου να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στον Έβρο, αλλά και στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δύσβατων περασμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Χιλιάδες μετανάστες και όχι Σύροι πρόσφυγες, από χώρες της Ασίας και της Αφρικής προωθούνται «συντεταγμένα» και «μεθοδευμένα» από τις τουρκικές αρχές με πούλμαν και αλλά μέσα προς τα σύνορα του Έβρου.

Υπάρχουν αποδείξεις πως δήμαρχοι μεγάλων πόλεων οργανώνουν τη μεταφορά μεταναστών προς τον Έβρο με μισθωμένα λεωφορεία, όπως στην πόλη Μπολού στο μέσο της απόστασης Κωνσταντινούπολης –  Άγκυρας. Οι μετανάστες αυτοί προσπάθησαν τρεις φορές να περάσουν τις συνοριακές γραμμές αλλά απέτυχαν. Λόγω της ασκούμενης πίεσης από μετανάστες έκλεισε ο μεθοριακός σταθμός στις Καστανιές Έβρου.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Πεντάγωνο αναχώρησαν για τον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στα σύνορα για να συντονίσουν τις ενέργειες του στρατού και της αστυνομίας. Στη Λέσβο έχει μεταβεί ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η μεταναστευτική πίεση όμως εξαπλώνεται και κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται κυρίως στις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, δηλαδή από τα Μοσχονήσια και την Κυδωνιά καθώς και από το Αϊβατζίκ.

Βίντεο που μεταδίδουν τουρκικά Μέσα δείχνουν τους μετανάστες να επιβιβάζονται σε φουσκωτά προκειμένου να περάσουν στη Λέσβο. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται από τις ακτές απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο. Η Τουρκία «στήνει» και μεθοδεύει την «δική» της «Ειδομένη» τόσο στα σύνορα του Αιγαίου, όσο και στις τουρκικές ακτές προκειμένου να ενισχύσει την πίεση προς την Ε.Ε. ώστε να αποκομίσει οφέλη στο μέτωπο της Συρίας, όπου αντιμετωπίζει σοβαρότατο στρατηγικό πρόβλημα.

Το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς τη Δύση για τους μετανάστες αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεδρίαση αυτή ήταν η απάντηση στην απώλεια πολλών δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στο νότιο Ιντλίμπ μετά από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας. Πληροφορίες από τα νοσοκομεία της νότιας Τουρκίας αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 65 και οι βαριά τραυματίες τους 35.

Η Τουρκία βρίσκεται προ του φάσματος της στρατιωτικής ήττας απέναντι στις ρωσικές και συριακές δυνάμεις και αντιδρά ανοίγοντας τα σύνορά της με το πρόσχημα ότι τα ανοίγει για τους Σύρους πρόσφυγες. Δεν έχει παρατηρηθεί ροή Σύρων προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα.

πηγή: zougla.gr

 

Tags: