Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Τεράστιες διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον η πυρκαγιά στα Κύθηρα, με το κύριο μέτωπό της να εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, κι ενώ εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αρεοί και Μυλοπόταμος. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο δήμαρχος Κυθήρων.

Μιλώντας στο Α’ πρόγραμμα, ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για μια από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές , καθώς ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις ενώ επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται , ακόμη και από την ήπειρο και από τη βορ. Ελλάδα.

Ανάλογη θέση διατυπώνει και η Πυροσβεστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Για τεράστια καταστροφή έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων. Απαντώντας η Πυροσβεστική ανέφερε ότι ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, ένα αεροσκάφος Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, ,