Σε δεινή οικονομική κατάσταση τα Κληροδοτήματα Ιωαννίνων

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται τα κληροδοτήματα του Δήμου καθώς και τα Αγαθοεργά Καταστήματα που διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος απέστειλε γραπτό υπόμνημα κάνοντας λόγο για «κίνδυνο κατάρρευσης των αγαθοεργών».

Η συντήρησή τους τα τελευταία 150 χρόνια γινόταν με τη είσπραξη των μερισμάτων από τις περίπου 2,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει το υπόμνημα.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι το δάνειο των 11,6 εκατ. Ευρώ το οποίο ελήφθη το 2013 και που τώρα δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί. Για το δάνειο αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να ρυθμιστεί ή και να διαγραφεί. Άλλες υποχρεώσεις και οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται κανονικά.

Η περιουσία του Δήμου Ιωαννιτών είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων αλλά πλην ελαχίστων περιπτώσεων η αξιοποίηση είναι υποτυπώδης. Ο Δήμος έχει δηλωμένα στο Ε9 πάνω από χίλια ακίνητα ενώ όπως αποκαλύφθηκε στη συζήτηση υπάρχουν άλλα χίλια ακίνητα που δεν έχουν περιληφθεί στο E9 του Δήμου και για να οποία γίνονται ενέργειες να εγγραφούν ανάλογα.

με πληροφορίες από ert.gr

 

Tags: