Σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ο Γ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε στο κοινό των Ιωαννίνων χθες

Μια εικόνα τελείως αναντίστοιχη με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, όπου κυριαρχεί η αποχή από τις πολιτικές εκδηλώσεις – με μόνη εξαίρεση ίσως κάποιες από τις εκδηλώσεις για την προεκλογική περίοδο της Κεντροαριστεράς, όπως εκείνη της κ. Γεννηματά στην πόλη μας – αντίκρυσαν όσοι παραβρέθηκαν χθες στην εκδήλωση του Γ. Βαρουφάκη σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Η αίθουσα ξεκίνησε από νωρίς να γεμίζει, από ανθρώπους που δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα ενασχόληση με τα κοινά. Η εκδήλωση ξεκίνησε ακριβώς στην προγραμματισμένη ώρα, με παρουσίαση video από στελέχη της “κίνησης” Diem 25, από όλη την Ευρώπη. Ακολούθησε ομιλία του πρώην υπουργού, όπου αρκετές φορές αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του 2015 και του ιδίου αλλά και άλλων στελεχών της τότε κυβέρνησης, όπως και του ίδιου του πρωθυπουργού. Στα πλαίσια της αναφοράς του στα πεπραγμένα του 2015 επί υπουργίας του, υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών και των πολιτικών που εφάρμοσε, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην υπόλοιπη κυβέρνηση για την αλλαγή της ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας τη ως «συνθηκολόγηση».

Αργότερα ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις 7 προτάσεις του, η δέσμη των οποίων συγκροτεί και την πολιτική πρόταση του Diem25, ενώ «έδωσε» και την είδηση ότι προχωρά σε κίνηση ίδρυσης ελληνικού πολιτικού φορέα, σε συνεργασία με το Diem25 με πρώτο σκοπό τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά και τη εν γένει συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, Ελλάδας και Ευρώπης.

Εκτενώς αναφέρθηκε και στο “παράλληλο σύστημα πληρωμών” που προσπάθησε να δημιουργήσει ως υπουργός οικονομικών για το οποίο δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις από τους παριστάμενους πολίτες.

Οι 7 «τομές» που προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης και το Diem25

  • Κόκκινα Δάνεια: Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.
  • Φορολογία: Μεγάλες και άμεσες μειώσεις φορολογικών συντελεστών: 18% ΦΠΑ, 20% φόρος επιχειρήσεων,15-20% για μικρομεσαίες, κατάργηση του φόρου “αλληλεγγύης” για εισοδήματα από 30.000€.
  • Δημοσιονομικοί Στόχοι: Στόχος Πρωτογενούς πλεονάσματος maximum 1-1,5% του ΑΕΠ.
  • Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών: Πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξωτραπεζικές πληρωμές και χρηματοδότηση νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας.
  • Σεβασμός σε μισθωτή εργασία και επιχειρηματικότητα: τέλος το μπλοκάκι για μισθωτούς, 5 χρόνια απαλλαγή εισφορών και φόρων για νέες επιχειρήσεις και ταβάνι 50% του τζίρου για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για όλες τις επιχειρήσεις.
  • Δημόσια Περιουσία: Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Δημόσιο Χρέος: Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγής νέων ομολόγων των οποίων η απόδοση εξαρτάται από την ανάκαμψη.

Στο δεύτερο μέρος, μετά την ομιλία, ο Γ. Βαρουφάκης δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό, όπου και πάλι αναφέρθηκε στα προτεινόμενα «7 μέτρα» του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να δεχθεί και ερωτήσεις, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μέσω κοινωνικών δικτύων, σε πραγματικό χρόνο τη στιγμή της εκδήλωσης.

Από την πλευρά του κοινού το ενδιαφέρον υπήρξε ζωηρό, με αρκετούς μάλιστα να εγγράφονται και μέλη της κίνησης «Diem 25».

 

Tags: