Σχολιασμός της ‘εξόδου’ της Ελλάδας από τα μνημόνια

Του Καλλίνικου Κ. Νικολακόπουλου*

Η Ελλάδα ‘μπήκε’ στα μνημόνια με δημόσιο χρέος περίπου 126% του ΑΕΠ της και επίσημα καταγραμμένη ανεργία περίπου 9,5%. Εξέρχεται τυπικά από αυτά με δημόσιο χρέος περίπου 185% του ΑΕΠ της, επίσημα καταγραμμένη ανεργία περίπου 25%, μειωμένο ΑΕΠ κατά περίπου 25% και μείωση μέσου όρου ημερομισθίων και μισθών περίπου κατά 40%, ξεπουλημένες στο διεθνές πολυεθνικό κεφάλαιο τις βασικές επικοινωνιακές και συγκοινωνιακές υποδομές της κλπ.

Ο στόχος των μνημονίων εν πολλοίς επιτεύχθηκε και δεν ήταν άλλος από τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο χρέους των διεθνών νεοφιλελεύθερων ελίτ. Επιπλέον υπάρχει δέσμευση των προδοτικών απατεώνων της πρώτης φορά ‘ξεφτιλιστερά’, για επίτευξη τερατωδών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων μέχρι το 2060. Συνεπώς τυπικά ‘βγαίνουμε’ από τα μνημόνια, αλλά οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, της ακραίας λιτότητας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, θα συνεχισθούν αμείωτες τουλάχιστον μέχρι το 2060, με δέσμευση συνέχισης των νεοφιλελεύθερων ‘μεταρρυθμίσεων’, που ουσιαστικά είναι απορρυθμίσεις των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών και διάλυσης του στοιχειώδους κράτους πρόνοιας υπέρ του διεθνούς κεφαλαίου. Οι προδοτικοί απατεώνες ξεπούλησαν τα πάντα, στο όνομα τάχα μου της ‘αριστεράς’ και ουσιαστικά ολοκλήρωσαν τον βρώμικο ρόλο τους με περισσότερη ζέση και αποτελεσματικότητα κι από τους προηγούμενους.

__
* Οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, 2ετές μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική/χρηματοοικονομική, 2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας) – Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων (2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, email:[email protected], website: kallinikosnikolakopoulos.blοgspot.com 

 

Tags:

, , , , ,