Σαρωτική νίκη των Συντηρητικών – Brexit στις 31 Ιανουαρίου

Καταγράφοντας την μεγαλύτερη νίκη του συντηρητικού κόμματος από το 1987 με την Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός με «μια νίκη που δεν αμφισβητείται» θα υλοποιήσει το Brexit, προσφέροντας το χριστουγεννιάτικο δώρο, στον ίδιο και στον βρετανικό λαό, όπως το έχει χαρακτηρίσει . «Τα καταφέραμε» δήλωσε στο Γουέστμινστερ τα ξημερώματα ο Μπ. Τζόνσον’

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι  η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε – όπως αναμενόταν από τους περισσότερους – τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

Με σχεδόν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι Συντηρητικοί έχουν 364 ‘έδρες, από τις 650 της βουλής και διασφαλίζουν μία μεγάλη νίκη, που ανοίγει τον δρόμο για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020

Ως ξεκάθαρη εντολή στο κόμμα των Συντηρητικών να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ερμηνεύει ο Μπόρις Τζόνσον το θριαμβευτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα των εκλογών.

Το Brexit θα υλοποιηθεί «εγκαίρως» στις 31 Ιανουαρίου χωρίς «αν ή αλλά», δεσμεύτηκε ο ηγέτης των Συντηρητικών

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».

Ο Κόρμπιν αντιμετώπισε σήμερα εκκλήσεις να παραιτηθεί, μετά την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργια του.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ετοιμάζονται να επιδιώξουν τα στελέχη του σκωτσέζικου κόμματος, καθώς το exit poll των βρετανικών εκλογών τους δίνει 55 έδρες.

Ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, εξέφρασαν Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή την συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Διχασμένος εμφανίζεται ο βρετανικός τύπος για το αποτέλεσμα. «Η αυγή της Βρετανίας του Μπόρις» ή «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»; Οι τίτλοι των πρώτων θεμάτων των βρετανικών εφημερίδων στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις έχουν τόνο είτε πανηγυρικό είτε «στεγνό», ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

πηγή: ert.gr

 

Tags: