Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία – 10 μποφόρ άνεμοι στο Αιγαίο – Αύριο μεσογειακός κυκλώνας στην Πελοπόννησο

Τις νότιες περιοχές της χώρας αναμένεται να πλήξουν από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και την Κυριακή τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν τις επόμενες ώρες η νότια Πελοπόννησος, η Κρήτη και οι δυτικές Κυκλάδες.

Αύριο Σάββατο, η σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει και τηνΑττική, και ειδικότερα τις νότιες και ανατολικές περιοχές.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίαςκαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Για την αποφυγή ατυχημάτων σήμερα Παρασκευή κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Χανιά και Ρέθυμνο.

Χιόνια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στα ορεινά. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Φεύγουν τα πλοία από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια τουΠειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού και παραπλεόντων σκαφών για παροχή βοήθειας σε ιστιοφόρο που πλέει ακυβέρνητο ανοιχτά της Λευκάδας.Συμφωνα με πληροφορίες κοντά στο ιστιοφόρο, στο οποίο επιβαίνει ένα αλλοδαπός, έχει ήδη φθάσει κρουαζιερόπλοιο.

Κύμα 11 μέτρων στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου
Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

πηγή: ert.gr

 

Tags: