Ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις για ιδιώτες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζουν ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως 120 μηνιαίες δόσεις για άτομα με επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν υπάγονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ρύθμιση, η οποία δεν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, αφορά ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν στο δημόσιο άνω του 85% των συνολικών χρεών τους και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι τα 50 ευρώ.

Σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και όσοι είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων.

Η ρύθμιση βασίζεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που δίνει την δυνατότητα διαγραφής της βασικής οφειλής έως και 30% με κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης και των προσαυξήσεων έως και 95%. Η οφειλή θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Για οφειλές έως 3.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται σε έως 36 δόσεις. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως 120 δόσεις.

Οσοι ενταχθούν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα πρέπει πιθανόν να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ τους.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης θα τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των δανειστών που θα πρέπει να την εγκρίνουν.

Αν όλα πάνε κατ’ευχήν, η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτιμάται πως θα διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιτηδευματίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, , ,