«Ρώτα το παραμύθι» – Συνέντευξη με το συγγραφέα, παρουσίαση στα Ιωάννινα

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ρώτα το παραμύθι» του Παναγιώτη Ζαφείρη, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Γιάνεννα στις 25 Ιανουαρίου, η Epirus News συνομιλεί σήμερα με το συγγραφέα:

Ποια η θεματολογία του βιβλίου & σε τι κοινό απευθύνεται;

Το βιβλίο μου έχει τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Αποτελείται από 4 διαφορετικές ιστορίες οι οποίες αναφέρονται στην διαχρονική αξία του παραμυθιού, την φιλία, την ειρήνη και την αθωότητα των παιδιών. Θεωρώ ότι είναι βατό για κάθε ηλικία. Θα έλεγα με μικρότερο όριο ένα παιδί του δημοτικού. Ωστόσο όμως μπορεί να απευθυνθεί και σε ενήλικες. Και αυτό και κάθε παραμύθι.

Είναι το πρώτο βιβλίο σας που έχει εκδοθεί;

Ναι. Το βιβλίο εκδόθηκε το Μάιο του 2019 από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς στα Χανιά. Πιο πριν είχα δημοσιεύσει μεμονωμένα έργα. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη εκδοτική μου απόπειρα.

Μελλοντικά σχέδια, υπάρχει κι άλλο υλικό στο συρτάρι του γραφείου σας;

Το συρτάρι μου είναι πάντα γεμάτο. Τα παραμύθια που επέλεξα για έκδοση ήταν μέρος μίας μεγαλύτερης συλλογής παραμυθιών που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Έχω επίσης 9 θεατρικά έργα, κυρίως κωμωδίες, και μία νουβέλα την οποία συνειδητά έχω αφήσει για λίγο στην άκρη. Με την ομάδα του θεάτρου στην οποία συμμετέχω και τη δασκάλα μας Μαρία Λεκάκη έχουμε ξεκινήσει ήδη πρόβες για μία από τις κωμωδίες μου. Παράλληλα συζητώ και για άλλα έργα μου με άλλες θεατρικές ομάδες στα Χανιά. Καθώς επίσης και για κάποια πιθανή μελλοντική συνεργασία με άλλο παραμυθογράφο, έχοντας ωστόσο ξεκινήσει τη νέα μου συλλογή.

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε και τι σας αρέσει να διαβάζετε; Αγαπημένοι συγγραφείς;

Ξεκίνησα να γράφω το 2008. Άρχισα από την ποίηση, όπως κάθε νέος, και ρομαντικός τότε, συγγραφέας. Από το 2010 που με αφορμή έναν τοπικό διαγωνισμό έγραψα το πρώτο παραμύθι, στράφηκα στην πεζογραφία. Δεν έχω κάποιο περιορισμό στο είδος του βιβλίου που θα επέλεγα, ωστόσο κάποια ήδη που ξεχωρίζω είναι τα θεατρικά έργα και η ελληνική και ξένη λογοτεχνία που απεικονίζει την πραγματικότητα της κοινωνίας στην οποία αναφέρεται, όπως ο Βιζυηνός και Ντίκενς. Μαζί με αυτούς έχω ξεχωρίσει τον Ιψεν, τον Μπαχ, τον Λόρκα… Στο κομμάτι του παραμυθιού έχω ξεχωρίσει μία νέα λογοτέχνιδα, την Ειρήνη Μαθιουδάκη η οποία έχει ήδη τρία βιβλία στο ενεργητικό της.

Η Παρουσίαση στα Γιάννενα

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 25 Γενάρη στις 18.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Olympic.

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι ουσιαστικά ο πρώτος σταθμός της περιοδείας παρουσίασης του βιβλίου μου. Η πόλη έχει και συναισθηματική αξία για μένα διότι από εδώ έλκει την καταγωγή της η μητέρα του πατέρα μου και κατά συνέπεια κι εγώ σε ένα βαθμό. Θα χαρω πολύ να έρθω σε επαφή με τις Γιαννιωτισσες και τους Γιαννιώτες με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου μου. Στα Γιάννενα έχω πλέον πέρα από συγγενείς και καλούς φίλους.

Σημεία πώλησης; Που μπορεί να βρει κάποιος το “Ρώτα το παραμύθι”;

Το βιβλίο στη πόλη των Χανίων διατίθεται σε συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία. Για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαθέσιμο στον Ιανό, στην Πολιτεία και σε άλλα site και φυσικά σε άμεση επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα το 1990. Μεγάλωσα στα Χανιά. Κατάγομαι από την Πρέβεζα. Σπούδασα στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών του Ρεθύμνου και συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Φιλοσοφία: Γνώση Αξίες και Κοινωνία. Είμαι παντρεμένος από το 2018. Εργάζομαι αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Το 2008 ξεκίνησα την συγγραφή ποιημάτων. Το 2010 συμμετείχα στον διαγωνισμό παραμυθιού του Ρεθύμνου, με το πρώτο μου παραμύθι ‘’Το δάσος της αγάπης’’ όπου απέσπασα έπαινο και μια θέση στα πρώτα δέκα. Από το 2010 έως το 2015 ασχολήθηκα με την συγγραφή παραμυθιών και διηγημάτων τα οποία έστελνα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κατά καιρούς και σε διαδικτυακά περιοδικά . Το 2017 ξεκίνησα παράλληλα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο. Το 2019 εκδόθηκε η πρώτη μου συλλογή με παραμύθια από τον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς στα Χανιά, με τίτλο Ρώτα το Παραμύθι. Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι κυρίως με την συγγραφή θεατρικών έργων και την προσπάθεια μεταφοράς τους στην θεατρική σκηνή.

Βιβλία

 • Ρώτα το παραμύθι, 2019 Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Άρθρα που έχουν δημοσιευθεί

 • Ήρωας με το ζόρι, 2017, Ατέχνως
 • Καλύτερα ανεργία, παρά ημιαπασχόληση,2018 Ατέχνως
 • Να ζητηθούν ευθύνες, 2018 Ατέχνως
 • Ανεξιθρησκεία, Θεολογία και Θρησκοληψία, 2018, Ατέχνως
 • Ηθογραφικό διήγημα σήμερα, 2019, Μaxmag
 • Όνειρο στο σήμερα, 2019, Maxmag
 • Το αμάρτημα της μητρός μου μια δεύτερη ανάγνωση, 2019, Maxmag
 • Το παραμύθι χθες και σήμερα, 2020 Maxmag

Ποιήματα που έχουν δημοσιευτεί

 • Η αλήθεια που ήταν ψέμα, 2012 , Χανιώτικα Νέα
 • Διηγήματα που έχουν δημοσιευτεί
 • Ο Σπόρος, 2015, Ατέχνως

Προγραμματισμένα Θεατρικά έργα

 • Το Ελιξήριο, 2020, Θεατρική ομάδα Μ. Λεκάκη

 

Tags: