Η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων διεξάγει δράσεις για την Αθρίτιδα

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης και της γρήγορης πρόσβασης στη θεραπεία.

Η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας» διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού όπως: τηλεοπτικές συνεντεύξεις, δελτία τύπου, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων κλπ. Στα πλαίσια επίσης του εορτασμού αυτού, οι ιατροί της Ρευματολογικής Κλινικής, θα εξετάσουν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και ώρα 08:00 π.μ.-15:00 μ.μ., χωρίς προγραμματισμένα ραντεβού ασθενείς που επιθυμούν να προσέλθουν στα εξωτερικά ιατρεία της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τα ρευματικά νοσήματα (ΡΝ) πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι από ΡΝ προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ΡΝ ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσλειτουργία των αρθρώσεων. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο, διόγκωση στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, περιορισμό στο εύρος κινήσεων της προσβεβλημένης άρθρωσης, κριγμό κατά τη χρήση των αρθρώσεων. Οι Ρευματικές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος και αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Έχοντας αρωγό στην προσπάθεια αυτή τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι Ρευματολόγοι καθώς και όλο το Προσωπικό της Κλινικής είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη να εξετασθούν.

 

Tags: