Ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Ήπειρο τον Ιανουάριο – Βρέχει στα Γιάννενα περισσότερο από το Λονδίνο;

Ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκε τον Ιανουάριο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την καταγραφή του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ανάμεσα στις πρώτες πέντε περιοχές σε ύψη βροχόπτωσης συγκαταλέγεται η περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων.

Τι γίνεται στα Γιάννενα

Στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τον καθηγητή Μεωρολογίας κ. Α. Μπαρτζώκα, το μέσο ετήσιο ύψος βροχής είναι 1082 mm, ενώ το μέσο ύψος βροχής του Ιανουαρίου είναι 124 mm, μέσος ετήσιος αριθμός ημερών βροχής 120 (1 στις 3 μέρες δηλαδή, στα Γιάννενα βρέχει), μέσος αριθμός ημερών βροχής Ιανουαρίου 13.

Φέτος (Ιανουάριος 2019) είχαμε: Ύψος βροχής 267 mm (υπερδιπλάσιο του μέσου όρου), αριθμός ημερών βροχής 20.

Ισχύει ότι στα Γιάννενα βρέχει περισσότερο από το Λονδίνο;

Ρωτήσαμε την άποψη του καθηγητή Μπαρτζώκα σχετικά με τη διαδεδομένη άποψη ότι στα Γιάννενα βρέχει …περισσότερο κι από το Λονδίνο!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «στο Λονδίνο το μέσο ετήσιο ύψος βροχής (στην περιοχή Χήθροου) είναι 602 mm (το μισό σχεδόν από τα Γιάννενα). Το μέσο ύψος βροχής Ιανουαρίου είναι 55 mm (το μισό σχεδόν από τα Γιάννενα). Όμως, ο Μέσος ετήσιος αριθμός ημερών βροχής είναι 164 (βρέχει σχεδόν τις μισές μέρες του χρόνου αλλά κατ’ ουσίαν απλώς ψιχαλίζει), αντί 120 ημερών βροχής στα Γιάννενα. ο μέσος αριθμός ημερών βροχής Ιανουαρίου είναι 17 ημέρες.»

Συνεπώς, ισχύει εν μέρει: Στα Γιάννενα βρέχει μεν λιγότερες ημέρες, αλλά έχουμε …διπλάσια σχεδόν βροχή από το Λονδίνο!

 

Tags:

, , ,