Σχόλιο ημέρας: Ο ρατσισμός του “ΟΚ boomer”

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Η απάντηση “OK boomer” έχει γίνει μόδα στην αργκό των ατέλειωτων και συνήθως χωρίς νόημα διαξιφισμών του διαδικτύου, ως ειρωνεία προς κάποιον ηλικιακά μεγαλύτερο, με τον οποίο διαφωνεί αυτός που την εκφέρει.

Συνήθως όσοι την παπαγαλίζουν ούτε καν έχουν ιδέα τι σημαίνει αλλά και ότι αναφέρεται σε πραγματικότητες άλλων χωρών και εποχών, συγκεκριμένα στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες του περασμένου αιώνα στις Η.Π.Α.

Η χρήση της φράσης αποτελεί μια διαρκή θλιβερή υπόμνηση της απόλυτης ανικανότητας διαλόγου, αλλά και της ηθικής συγκρότησης του συνομιλητή επειδή στην ουσία είναι μια ad homimen προσωπική επίθεση στον άνθρωπο που στοχεύει και όχι μια απάντηση σε επιχείρημα, όπως θα έπρεπε, αν θέλουμε να λέμε ότι συμφωνούμε στις αρχές του σεβασμού στον άλλο και του σεβασμού στο διάλογο σε πολιτισμένο πλαίσιο.

Επιπλέον υποκρύπτει μια συγκαλυμμένη μεν, απολύτως διακριτή δε βαθύτατα ρατσιστική στάση και θέση με αφορμή τη μεγαλύτερη ηλικία του συνομιλητή, πράγμα που είναι σοβαρότατο γιατί όποιος στη νεότητα του σκέφτεται έτσι, είναι πολύ εύκολο με δεδομένη τη γενική έλλειψη καλλιέργειας να οδηγηθεί σε άλλες (ρατσιστικές) ατραπούς.

Και τέλος, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την μεγάλη υποταγή στην ξενομανία και την υιοθέτηση ξενικών προτύπων και συμπεριφορών από τις νεότερες γενιές, ευτυχώς όχι απόλυτα ακόμα….

Ν.Β.

 

Tags:

, , , , ,