“Ποιο πολιτιστικό καλοκαίρι για τα Γιάννενα;” – Επιστολή αναγνώστη

Ο συμπολίτης κ. Νίκος Παπαδιώτης, μουσικός από τα Ιωάννινα απέστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή σχετικά με το πολιτιστικό καλοκαίρι. Παρατίθεται αυτούσια:

«Πριν λίγο μόλις καιρό με  μεγάλη χαρά άκουσα ότι  ο Δήμος μας θα μπορέσει τελικά να κάνει συναυλίες και να προσφέρει αυτό το άνομβρο  καλλιτεχνικά καλοκαίρι στο γιαννιώτικο κοινό πολιτιστικές εκδηλώσεις κάτω από τις προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα που ορίζουν οι συνθήκες.

Άκουσα ότι δεν θα γίνουνε μεγάλες παραστάσεις, αλλά πολλές μικρές και μάλιστα με γιαννιώτες καλλιτέχνες, πράγμα που με ενθουσίασε ακόμα περισσότερο, γιατί είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να παράγουμε και όχι μόνο να εισάγουμε πολιτισμό στην πόλη μας.

Αυτό πρέπει να είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα του πνευματικού κέντρου, ιδιαίτερα φέτος για να στηριχθεί ένας κλάδος που πραγματικά θα περάσει δύσκολες στιγμές μέσα στην κρίση της πανδημίας και για την πόλη να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, γιατί από τον ιδιωτικό τομέα υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προβλέπεται να γίνει κάτι.

Η χαρά μου αυτή κράτησε λίγο, γιατί μετά από  σύντομη επικοινωνία που είχα, έμαθα ότι το πρόγραμμα για αυτό το καλοκαίρι προβλέπει  μόνο την συμφωνική ορχήστρα , την φιλαρμονική,  κάποιες ροκ συναυλίες  και παραστάσεις με λαϊκή ορχήστρα του Δήμου ……

Κάτι που επαληθεύτηκε  προς  με την ανακοίνωση του προγράμματος του πνευματικού κέντρου, που ακούστηκε ως μεγάλο φάλτσο όχι για τους καλλιτέχνες, που χαίρουν άκρας  εκτίμησης, αλλά για το πνευματικό κέντρο και τον Δήμαρχο που είναι και οι ενορχηστρωτές  αυτής της παράστασης.

Στην κρίση αυτή ο Δημος θα έπρεπε να σταθεί  δίπλα σ’ αυτούς που παράγουν πολιτισμό, στους μουσικούς, στους ανθρώπους της τέχνης και όλους αυτούς που από την θέση τους συμβάλλουν σε αυτό και θα έπρεπε να διοργανώσει περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλη φορά.

Η πραγματικότητα ένα Ioannina Rock City, σινεμά και οι αδυναμίες του Δημάρχου…

Και δεν διαμαρτύρομαι φυσικά για το ότι δεν είμαι στις επιλογές για τις εκδηλώσεις ( και ούτε προβλέπεται με την επιστολή μου αυτή ) αλλά για τον τρόπο που γίνεται αγνοώντας το σύνολο του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.

Τι πιο απλό από το να βγει και να να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες να καταθέσουν προτάσεις για την παραγωγή παραστάσεων γι αυτό το καλοκαίρι και το συμβούλιο του πνευματικού κέντρου να αξιολογήσει και να επιλέξει στο επίπεδο των δυνατοτήτων του.
Υπάρχουν οι σύλλογοι και άλλοι τρόποι, που προφανώς γνωρίζουν, για να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Μάλλον αυτό που προτείνω είναι εκτός γραμμής λειτουργίας του, όπως την έχει καθορίσει ο Δήμος και απ´ ότι φαίνεται το συμβούλιο του πνευματικού κέντρου το δέχεται αδιαμαρτύρητα μέχρι στιγμής, γιατί ενώ  το υπουργείο προωθεί την ιδέα αποτροπή ενός απολιτιστικού καλοκαιριού και την στήριξη των καλλιτεχνικών δρώμενων , εδώ με δικαιολογίες οικονομικής αδυναμίας προωθείται πολιτιστικό καλοκαίρι λιτότητας και για λίγους, με την σφραγίδα του Δημάρχου.

Η πόλη μας διαθέτει πολλούς καλλιτέχνες που μπορούν να υποστηρίξουν αξιόλογες παραστάσεις χωρίς τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ του κόστους των παραστάσεων εξ Αθηνών, και γιατί όχι το Πνευματικό κέντρο να μην ενεργοποιήσει το πανελλήνιο δίκτυο που είχε οργανώσει, για να εξάγουμε πολιτιστικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα.

Καλώ τον Δήμαρχο να μην αγνοεί το  καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης  και να κινήσει τις διαδικασίες ακόμα και τώρα, για ένα πολιτιστικό καλοκαίρι  made in Ioannina ….»

 

Tags: