Προβληματισμός και ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων και μεταλλάξεων – Κρίσιμη σύσκεψη

Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται, από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αύξηση των κρουσμάτων βρετανικής μετάλλαξης.

Από την πορεία των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα πάρει. Κρίσιμη σύσκεψη το μεσημέρι των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπου θα αναλυθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι πιο μεταδοτική κατά 70%. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 204 κρούσματα, καθώς άλλα 31 δείγματα βρέθηκαν θετικά στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε ένα κρούσμα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής.

«Έχουμε ταυτοποιήσει έναν ρυθμό μεταλλάξεων. Είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο παρακολουθεί καθημερινά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική αγγίζει ήδη το 64%.

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκρηξη των κρουσμάτων την οποία αποδίδουν στην κινητικότητα που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα με το άνοιγμα των καταστημάτων. Στην ΕΡΤ μίλησαν το πρωί ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Στέργιος Λογοθετίδης επικεφαλής Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη του εμβολιασμού όλου του νοσηλευτικού προσωπικού και πως πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό.

πηγή: ert.gr

 

Tags: