Πρωτοβουλία για το «δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία» από Ευρωβουλευτές

Μια σημαντική πρωτοβουλία Ευρωβουλευτών που επιχειρεί να θέσει τέρμα στην κουλτούρα «πάντα on» και να αναγνωριστεί η «απενεργοποίηση» ως θεμελιώδες δικαίωμα

Πρωτοβουλία για το «δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία» αναλαμβάνουν Ευρωβουλευτές. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη θέσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων  να απενεργοποιούν τις ψηφιακές συσκευές τους εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς συνέπειες.

Η επιτροπή Απασχόλησης ψήφισε την πρόταση με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα διεξαχθεί την Τετάρτη το απόγευμα και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει ο εισηγητής Ευρωβουλευτής Alex Agius Saliba από τη Μάλτα, της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

«Απολαμβάνετε με την οικογένειά σας ένα Σαββατοκύριακο, ένα πρωινό Σαββάτου, και λαμβάνετε ένα email. Παρόλο που ξέρετε ότι είναι ο ιδιωτικός σας χρόνος, ότι είναι ο χρόνος σας με την οικογένειά σας, ότι είναι ο χρόνος σας για ξεκούραση, νιώθετε υποχρεωμένοι να απαντήσετε».

Το Κοινοβούλιο θέλει να προστατευτεί ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων από κλήσεις, μηνύματα ή email που σχετίζονται με την εργασία. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να καταρτίσει κανόνες που να ρυθμίζουν τα ψηφιακά εργαλεία εργασίας και να δίνουν στους εργαζομένους τη δυνατότητα απενεργοποίησης εκτός ωραρίου εργασίας. Εάν η ανάγκη για ένα δικαίωμα αποσύνδεσης χωρίς επιπτώσεις υπήρχε ήδη, αυτή ενισχύθηκε από την πανδημία του COVID-19. «Η χρονική στιγμή είναι καταλληλότερη σήμερα, επειδή η επικράτηση της τηλεργασίας, η επικράτηση της έξυπνης εργασίας, της ευέλικτης εργασίας γίνεται πιο αισθητή αυτήν τη στιγμή».

Το 2020, περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής γίνονται δυσδιάκριτα. Οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι συχνά εργάζονται περισσότερες και πιο ακανόνιστες ώρες. Το να είναι κανείς πάντα διαθέσιμος μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει νομοθεσία της ΕΕ που να προβλέπει ρητά ότι οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέονται χωρίς επιπτώσεις. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να θέσουν τέρμα στην κουλτούρα «πάντα on» και να αναγνωριστεί η «απενεργοποίηση» ως θεμελιώδες δικαίωμα.

 

 

Tags: