Πρώτο τεστ για την κυβέρνηση η φορολογία αγροτών

Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας

epirusnewsΑντιμέτωπη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών αλλά και την παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται αύριο την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πολύ στενά, καθώς οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών βρίσκονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν εντός του Οκτωβρίου προς ψήφιστη στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο νέος «ένοικος» της πλατείας Βάθης καλούνται να καταρτίσουν άμεσα το «εναλλακτικό σχέδιο» για το οποίο μιλούσαν το τελευταίο διάστημα.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει προεκλογικά για σαφή διαχωρισμό και διακριτή μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες και όσους ασχολούνται περιστασιακά με την αγροτική δραστηριότητα.

Η πρότασή του προέβλεπε κλιμακωτή φορολόγηση με βάση το διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και αντικατάσταση του ποσοστού φορολόγησης 20% και 26% με μια ευρύτερη κλίμακα με τρεις επιμέρους συντελεστές 6%, 13%, 26% όπου θα τα βάρη θα επωμίζονται οι αγρότες που έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα.

Στο παράλληλο πρόγραμμα του κόμματος το αγροτικό εισόδημα διακρινόταν σε:
– Αγροτική επιχείρηση.
– Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική).
– Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. µέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.
– Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι π.χ. το 30% του εισοδήματός του.

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό και εκτιμώντας ότι από την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για το ∆ημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος για οικογένειες που αποκτούν αποκλειστικά αγροτικά εισοδήματα με:
– Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.
– Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
– Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται µε την αειφόρο ανάπτυξη, κ.ο.κ.

Εξάλλου και ο Πάνος Καμμένος είχε αναφέρει προεκλογικά ότι με το νέο τρόπο φορολόγησης «οι πραγματικοί αγρότες δε θα βγουν ζημιωμένοι».

Πηγή: www.agronews.gr

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply