Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019: Με δύο σενάρια για τις συντάξεις

Το απόγευμα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και το σενάριο με την περικοπή των συντάξεων και το σενάριο χωρίς τις περικοπές.

«Από τη δική μας πλευρά έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο πρώτο σενάριο θα περιλαμβάνονται κανονικά τα προνομοθετημένα μέτρα περικοπών στις συντάξεις και εφαρμογής αντιμέτρων, τα οποία οδηγούν το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ. Στο δεύτερο σενάριο, μαζί με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις θα ακυρώνονται και τα αντίμετρα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού σε μακρο-οικονομικό επίπεδο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2019 (έναντι 2,4% στο Μεσοπρόθεσμο), και για το τρέχον έτος, άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% (από 2% στο Μεσοπρόθεσμο). Επίσης, το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος).

Με πληροφορίες από ert.gr

 

Tags: