Προανακριτική: Δεν προσήλθε ο μάρτυρας «Σαράφης» – Ένταλμα προσαγωγής – Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί, είναι στη διακριτική ευχέρεια των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής να ασκήσουν ποινική δίωξη για απείθεια ή λιπομαρτυρία. Σε αυτή την περίπτωση για τον μάρτυρα εκκινείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Στην ΓΑΔΑ πήγε αντιπροσωπεία βουλευτών όλων των κομμάτων πλην των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ (που καταγγέλει αντιθεσμικές μεθοδεύσεις προκειμένου να εκφοβιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες), ενώ αποχώρησε από την ψηφοφορία για την εξαίρεση από την επιτροπή του βουλευτή Θανου Πλεύρη. Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή που θα καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαικο δικαστηριο.

H  αστυνομία μόλις έλαβε το ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, έψαξε τον «Μάξιμο Σαράφη» σε διεύθυνση που έχει στην διάθεσή της και δεν τον βρήκε. Από τις 16:30, τα τηλέφωνα που έχει ο μάρτυρας δεν απαντούσαν ή ήταν κλειστά.  Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, η φύλαξη του μάρτυρα δεν γίνεται επί 24ωρου βάσεως.

Ύβρεις και «ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον Α. Τσίπρα. «Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής… Ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας» είναι η απάντηση που έδωσε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής,Κωνσταντίνος Τασούλας, στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης με επιστολή του στους εισαγγελείς αλλά και στον πρόεδρο της Προανακριτικής στις 15 Φεβρουαρίου δήλωσε διατεθειμένος να καταθέσει στην επιτροπή αλλά χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, σε διαφορετικό χώρο της ΓΑΔΑ, με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά μέσω ηχητικής μετάδοσης. Η επιτροπή πάντως αποφάσισε σήμερα να μεταβεί στη ΓΑΔΑ προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον μάρτυρα αυτοπροσώπως, αλλά με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, όπως κατέθεσε και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

Εισαγγελικές πηγές, ακόμα και σήμερα εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα κατάθεσης των μαρτύρων καθώς επισημαίνουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία και η προστασία τους. Εγκυμονείται κίνδυνος, επισημαίνουν, ακυρότητας της διαδικασίας καθώς και επιβολής κυρώσεων στη χώρα μας από τυχόν παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.

Ανοιχτό αφήνουν μέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη. Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

πηγή: ert.gr

 

Tags: