Προαναγγελία αυξήσεων σε 465.000 επικουρικές συντάξεις

Αυξήσεις σε 465.112 επικουρικές συντάξεις, που είχαν περικοπεί πάνω από 50%, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό μέρος διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Η μέση αύξηση στις συντάξεις υπολογίζεται σε 52,5 ευρώ τον μήνα (630 ευρώ τον χρόνο). Η αύξηση αφορά όσους είχαν υποστεί περικοπές ως 50% το 201 και είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ το 2016.

Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, οι εν λόγω επικουρικές συντάξεις θα επανέλθουν στα επίπεδα προ νόμου Κατρούγκαλου δήλωσε, ο Υπουργός Εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Οι αυξήσεις, όπως εξήγησε, θα δοθούν στις αρχές του 2020, με αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου του 2019, ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης, με την προϋπόθεση αυτό να συμβεί με τρόπο που θα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων έως τον Δεκέμβριο και θα ενσωματώνει όλες τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Aτομικός λογαριασμού ασφαλισμένου από το 2021

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» σημείωσε πως το ύψος της επικουρικής σύνταξης κάθε ασφαλισμένου, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021, δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη της ασφάλισής του και από τις αποδοχές του, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού του λογαριασμού, ενώ οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα διαφορετικών επιλογών αξιοποίησης του λογαριασμού τους, βάσει των ατομικών τους αναγκών.

 

Tags: