Πραγματοποιήθηκε η κοπή της “Πίτας του Ηπειρώτη”, αφιερωμένη στα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου

Την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας (ΣΕΦ), πραγματοποιήθηκε από την Πανηπειρωτική Συνομοσποδία Ελλάδος, η κοπή της “Πίτας του Ηπειρώτη” η οποία ήταν αφιερωμένη στα “Ηπειρώτικα Γεφύρια”. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί σύλλογοι αδελφότητες και ομοσπονδίες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Με παρέμβαση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας προς τούς διοργανωτές της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον υπεύθυνο του προγράμματος και έφορο πολιτισμού της Πανηπειρωτικής κ. Λαμπρινίδη Αλέξανδρο στην προσπάθεια – που κάνουμε χρόνια τώρα- της αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου όπου φέτος συμπληρώνει τα 500 χρόνια απο την κατασκευή της (1515) ως ιστορική υποχρέωση και απαίτηση όλων.

Αφίσες της Αδελφότητας με το Πανηπειρωτικό – Πανθεσσαλιωτικό αίτημα που είχαν είχαν τυπωθεί για την περίσταση, δόθηκαν στους επισήμους, πολιτικά πρόσωπα που παρευρέθηκαν και θεσμικούς παράγοντες ενώ αναρτήθηκαν και σε πολλά σημεία του χώρου της εκδήλωσης. Τονίστηκε η ανάγκη ανάγκη αναστήλωσης των δύο γεφυριών της γέφυρας Κοράκου και της Πλάκας. Η πρωτοβουλία αυτή της Αδελφότητας σχολιάστηκε ευμενώς από όλους τους παρευρισκομένους που με έκδηλο ενδιαφέρον ζήτησαν ενημέρωση επ’αυτού.

Παρόντες εκτός των άλλων, στην εκδήλωση ήταν και οι δύο Περιφερειάρχες της Ηπείρου κ. Καχριμάνης και Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, καθώς και η Βουλευτής Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη και πολλοί άλλοι τους οποίους ενημερώσαμε σχετικά και με έντυπο υλικό. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του δήμου Γ. Καραισκάκη κ.Κουρτέσας Γεώργιος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κράμπης Δημήτριος.

Το αφιέρωμα της κορυφαίας εκδήλωσης της Πανηπειρωτικής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στα πέτρινα γεφύρια της ηπείρου βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθειά της αναστύλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου.

Αποδεικνύει ότι το θέμα από μερικούς δεν έχει ξεχαστεί καθόλου. Σε πείσμα όλων όσων μπορεί να το θεωρούν χαμένη υπόθεση, παλεύουμε να υλοποιηθεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με την Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας – Καρδίτσας από το 2009. Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι επιβάλλεται για λόγους Ιστορικής μνήμης αλλά και για λόγους ανάπτυξης της περιοχής ως πόλος τουριστικής έλξης.

Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας – πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, οι ευρωβουλευτές Τζο Λαινεν, Ντόρις Πακ και πολλοί άλλοι. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη στελέχους του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που κατάγεται από την περιοχή, δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου.

Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας με σημαντικότερη ενέργεια την 1η επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε το 2010 στις Πηγές Άρτας ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.

Η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» το όντως μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων με άνοιγμα βάσης 45 μ.και ύψος 26 μ. κτίστηκε το 1515 από τον Άγιο
Βησσαρίωνα, μητροπολίτη τότε Λάρίσης και ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου του 1949 από τον Δημοκρατικό Στρατό, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου.

Πρέπει όλοι, Ραδοβιζινοί και Αργιθεάτες, Ηπειρώτες και Θεσσαλοί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευόδωση της προσπάθειας. Τώρα με την γενική στήριξη για την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας νομίζουμε ότι για όρους ίσης μεταχείρισης , και αφού για αυτή βρέθηκε – και μπράβο του – αμέσως χρηματοδότης, να γίνει το ίδιο και για την γέφυρα Κοράκου. Αξίζει να το παλέψουμε όλοι μαζί, γιατί κοινή είναι τώρα η μοίρα των δυο γεφυριών που μεταφορικά είναι και πρώτα εξαδέλφια αφού ο Άραχθος και ο Αχελώος ήταν αδέλφια κατά την μυθολογία… Έτσι αξίζουν ίδια αντιμετώπιση !!!!

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply