Πως θα γίνε η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

[φωτο αρχείου]
Η διεύρυνση του προγράμματος των εμβολιασμών, η εκτίμηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η βελτίωση των δεικτών της πανδημίας και οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας -που φαίνεται να βρίσκονται στα όριά τους- δείχνουν το δρόμο για σταδιακό άνοιγμα του lockdown. Στην κορυφή του οδικού χάρτη της χαλάρωσης είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και θα ακολουθήσουν άλλοι κλάδοι και δραστηριότητες.

Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα επεξεργάζονται κυβέρνηση και ειδικοί λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κρίσιμους παράγοντες, τις αντοχές της οικονομίας, των πολιτών, των νοσοκομείων και την πορεία των εμβολιασμών.

Το σταδιακό άνοιγμα σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνεςκομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξουν με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

“Πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά μόνο οι μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού ωστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, στις μικρές πόλεις χωρίς ραντεβού αλλά με διπλή χρήση μασκας” δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ζήτημα επιβίωσης τίθεται για αρκετά καταστήματα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τους τεράστιους μήνες

Εκτός από τα σενάρια για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και του λιανεμπορίου εξετάζονται ακόμα τα εξής:

-Χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Μέχρι τώρα για το Σάββατο και την Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις εννέα το βράδυ. Όπως, δηλαδή, ισχύει τις καθημερινές.

-Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6»

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η χρήση του συγκεκριμένου κωδικού προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί και η άρση αυτού του περιορισμού.

με πληροφορίες από ertnews.gr

 

Tags: