Ιωάννινα: Πολλές αντιδράσεις για την εκδήλωση «αφήστε με να ζήσω»

Ιωάννινα, Γιάννενα, Epirus News, epirusnews.euΠολλές αντιδράσεις προκαλεί η εκδήλωση «Αφήστε με να ζήσω» η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το απόγευμα του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος του συγκροτήματος της Ακαδημίας.

Η πρωτοβουλία «αφήστε με να ζήσω» έγινε γνωστή από προηγούμενη δράση της στην Αθήνα όταν είχε αναρτήσει σε σταθμούς του Μετρό έντυπα υπέρ των θέσεων της, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος από την ενέργεια αυτή, που οδήγηση στην αφαίρεση των διαφημιστικών.

Την εκδήλωση του Σαββάτου στα Ιωάννινα συνδιοργανώνουν η Μονή Ντουραχάνης, ο Σύλλογος Πολυτέκνων, ο Σύλλογος Τριτέκνων, η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου, ο Ορθόδοξος Σύλλογος «Απόστολος Παύλος» και η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στο θέμα παρενέβησαν με δηλώσεις τους η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Τζούφη, αλλά και ο πρώην βουλευτής κ. Γ. Στέφος. Παρενέβησαν επίσης συλλογικότητες και πρωτοβουλίες της πόλης, που ανακοίνωσαν ότι καταδικάζουν την εκδήλωση.

Η Μ. Τζούφη, σε γραπτή της δήλωση ανέφερε: «Η διοργάνωση της αναχρονιστικής και οπισθοδρομικής εκδήλωσης στα Ιωάννινα, με τίτλο «Αφήστε με να ζήσω» και με στόχο την ποινικοποίηση των αμβλώσεων, αποτελεί ευθεία επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών.

Την ίδια στιγμή, στην πόλη έκανε την εμφάνισή του το «κίνημα κατά των μεταμοσχεύσεων», μοιράζοντας σκοταδιστικού τύπου ανακοινώσεις.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά και συλλογικά. Να υπερασπιστούμε τα κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για το πότε και πόσα παιδιά θα κάνουν.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την επιστημονική γνώση και τις σύγχρονες αντιλήψεις για το κρίσιμο θέμα των μεταμοσχεύσεων, ενισχύοντας τις προσπάθειες ανεύρεσης δοτών και μοσχευμάτων με σκοπό τη σωτηρία πολλών ανθρώπινων ζωών.»

Ο Γ. Στέφος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Εκδηλώσεις, όπως αυτή που προγραμματίζεται για το Σάββατο 22-2-2020 στην πόλη μας ενάντια στο κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση, και συνάμα η καμπάνια κατά των μεταμοσχεύσεων ,φέρνουν την κοινωνία αντιμέτωπη με τον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση και αμφισβητούν κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιατί , ξαφνικά ,ενώ αυτές οι φωνές περιορίζονταν σε κύκλους αναχρονιστικούς και μισαλλόδοξους, μοιάζουν να προβάλλονται σαν αίτημα των καιρών που αφορούν πολλούς;

Είναι που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου του συντηρητισμού και της αντιεπιστημονικής προσέγγισης, του ρατσισμού, της απλούστευσης και του λαϊκισμού σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου λόγου. Ανεξέλεγκτος ο παραλογισμός θα βιάσει τις συνειδήσεις , θα αμφισβητήσει τις επιλογές των σκεφτόμενων ανθρώπων, θα αντιταχθεί στο αυτονόητο, θα ενοχοποιήσει τους αγώνες όσων αντιστέκονται.

Είναι το «παλιό», που απελευθερωμένο από τη βάσανο του Λόγου, επιστρέφει ως ηθικό . Στη βουλή, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες ,στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτό το παλιό που προβάλλεται για να «νοικοκυρέψει» όσα οι κοινωνίες κατέκτησαν.

Είναι που όταν λένε ότι θα κάνουν όσα χρειάζονται για να θαφτούν οριστικά οι ιδέες της αριστεράς εννοούν και αυτές τις εκδηλώσεις, που μοιάζουν βγαλμένες από το μεσαίωνα. Η «κανονικότητα» επιστρέφει και κατατρώει ό,τι θέλει να πορευτεί υπερήφανο.

Εμείς θα αντισταθούμε. Ο λόγος και οι δράσεις μας θα αντιπαλεύουν πάντα το πισωγύρισμα στο σκοτάδι.»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται στο μεταξύ, μισή ώρα πριν την εκδήλωση, στις 17:30 του Σαββάτου, από άτομα φορείς και συλλογικότητες που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Καταδικάζει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση της με τίτλο “Εμπρός Πίσω” παρεμβαίνει στο θέμα και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στην εκδήλωση:

«Οι αμβλώσεις στην Ελλάδα παραμένουν ένα ιδιόμορφο ταμπού. Είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί τη δημόσια ατζέντα, δεν ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, δεν φέρνει μπροστά στις πόρτες γυναικολογικών κλινικών «pro-life» οργανώσεις που μοιράζουν πλαστικά έμβρυα στο μέγεθος της παλάμης.

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, της αυξημένης εγκληματικότητας κάθε τύπου, με τις καθημερινές ειδήσεις ή καταγγελίες για κακοποιήσεις γυναικών, βιασμούς -ακόμα και ενδοοικογενειακά- και υποβιβασμό της θέσης της γυναίκας, σε πρότυπα άλλων εποχών και καταρράκωση της προσωπικότητάς της, η άρνηση- απαγόρευση στο δικαίωμα να ορίζει η ίδια το σώμα της και να παίρνει η ίδια την απόφαση για τεκνοποίηση, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και αναδεικνύει τον πυρήνα της ακροδεξιάς ιδεολογίας, που συστηματικά εκφράζεται από πολιτικά κόμματα πανευρωπαϊκά, αλλά και από μερίδα πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μια ευνοούμενη και δημοκρατική πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε η ασφαλής άμβλωση να είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την αποφυγή της μέσα από προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από μικρή ηλικία, πρόσβαση στη γνώση και στη χρήση μεθόδων αντισύλληψης, αλλά και τη διασφάλιση ενός κοινωνικού κράτους φροντίδας για τη μητέρα και το παιδί, πράγμα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναιρεί με τη νομοθέτηση της κατάργησης των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις νέες μητέρες.

Η πόλη των Ιωαννίνων ήταν ανέκαθεν πυλώνας και πηγή προοδευτικών αντιλήψεων.
Καλούμε την τοπική κοινωνία να μη συμμετέχει στην εκδήλωση κατά των αμβλώσεων της κίνησης «Αφήστε με να ζήσω», εκφράζοντας με την απουσία της την αντίθεσή της στο σκοταδισμό.»

 

Tags: