Πολλά παράπονα για τον αποκλεισμό του κέντρου των Ιωαννίνων το απόγευμα της Τετάρτης – Η άποψη μας

Λάβαμε από χθες μέχρι σήμερα ένα πρωτοφανή αριθμό από μηνύματα διαμαρτυρίας από αναγνώστες σχετικά με το κυκλοφοριακό χάος που ακολούθησε τον αποκλεισμό του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων και την τετράωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Το απόγευμα της Τετάρτης το κέντρο των Ιωαννίνων έκλεισε για τέσσερις ώρες, στο πλαίσιο του «εορτασμού» της λεγόμενης «εβδομάδας κινητικότητας». Τώρα το πως γιορτάζεις την κινητικότητα απαγορεύοντας τη μετακίνηση, μόνο οι εμπνευστές των προγραμμάτων αυτών γνωρίζουν…

Πρόκειται για δράση την οποία ουσιαστικά υποχρεούνται να διοργανώσουν Δήμοι που μετέχουν σε συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι τα προγράμματα αυτά που φιλοδοξούν να μειώσουν τον αριθμό των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων στις πόλεις, είναι πάντα σχεδισμένα επί χάρτου, σε κάποια γραφεία ή διαδρόμους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και ποτέ δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, στις ευρωπαϊκές πόλεις, υπάρχει από χρόνια οργανωμένο, λειτουργικό, αξιόπιστο και προσιτό σύστημα μαζικών μεταφορών, σε αντίθεση με τις τριτοκοσμικές καταστάσεις ιδιωτικών μονοπωλίων που ισχύουν στη χώρα μας, όπου δεν καλύπτεται κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Εδώ όπως πάντα, πάμε …ανάποδα: Χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα απολύτως από αυτά που θα οργάνωναν σε νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο βάσεις τη ζωή και τις δραστηριότητες της πόλης, ερχόμαστε αποσμασματικά και μόνο κάνουμε φιέστες που είναι καταδικασμένες να καταλήξουν σε φιάσκο με αποτέλεσμα να κάνουμε τους πολίτες να απεχθάντονται τις φιλικές για το περιβάλλον πολιτικές!

Ουσιαστικά, για την τέμνουσα κυκλοφορία στην περίπτωση των Ιωαννίνων, αν κλείσει το κέντρο έστω και μισή ώρα, δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή, με αποτέλεσμα τα γνωστά μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων, χαμένες εργατοώρες, εκνευρισμό και συλλογική ζημιά για την πόλη, ξέχωρα από τη δυσφήμιση στους άτυχους που θα επισκεφθούν ως τουρίστες την περιοχή την ώρα εκείνη.

Αυτά είναι γνωστά στους ιθύνοντες, καθώς κάθε φορά που υπάρχει μια διαδήλωση, παραλύει η πόλη για ώρες.

Είναι βέβαια και μια καλή πρόγνωση και πρόγευση για το τι ακριβώς θα συμβεί στην πόλη αυτή αν τελικά υλοποιηθεί το διακυρηγμένο σχέδιο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο κέντρο, σχέδιο το οποίο είναι εντελώς ανεδαφικό, σε σημείο που απορείς αν αυτοί που το προωθουν είναι απλώς άσχετοι με την πραγματική ζωή της πόλης ή αν υποστηρίζουν συμφέροντα – δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Κανείς σόφρων άνθρωπος δεν είναι κατά της μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου. Αυτό ακριβώς γίνεται παγκοσμίως. Υπό κάποιες όμως προϋποθέσεις:

  • Να έχει εξασφαλιστεί τρόπος μετακίνησης, ουσιαστικός και λειτουργικός, όχι γραφικότητες περί χρήσης ποδηλάτων και πεζοπορίας – αυτά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτικη. Δεν μπορείς να μιλάς για πηδήλατα σε μια πόλη που βρέχει …300 μερες το χρόνο και έχει μερικές …χιλιάδες ανηφόρες – κατηφόρες.
  • Να έχει προηγηθεί η αποκέντρωση των υπηρεσιών και φορέων για να μη χρειάζεται να κατευθύνονται οι πολίτες στο κέντρο
  • Να μη λυμαίνονται την πόλη συμφέροντα που επιβάλλουν τις επιλογές τους, αδιοφορόντας για την ταλαιπωρία των εκατοντάδων χιλιάδων άλλων, κοκ

Αν δεν τηρηθούν πρώτα τα παραπάνω, σε μια πόλη σαν τα Ιωάννινα με τις αλόγιστες και άφρονες πεζοδρομήσεις που έχουν προηγηθεί, με το μηδενικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, μια πόλη που ήδη είχε από δεκαετίες πρόβλημα στη μετακίνηση και τις μεταφορές εντός της, τότε φοβούμαστε ότι απλά θα γίνει μια πόλη αφιλόξενη, με μηδενική ποιότητα ζωής, που δεν θα υπάρχει καμία οικονομική ανάπτυξη, παρά μόνο οι νέες καφετέρειες…

Αν αυτό θέλουμε, εμπρός!

 

Tags: