Περισσότεροι στις 120 δόσεις – Πως αποδίδει η ρύθμιση μέχρι τώρα

Βελτιωτικές αλλαγές έχει αποφασίσει να εισάγει στη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη προς την Εφορία το οικονομικό επιτελείο. Επίσης, πρόκειται να βελτιωθεί προς όφελος των πολιτών η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, στην οποία θα αυξηθούν οι δόσεις και θα διαχωριστούν οι αιτίες οφειλής σε τακτικές (π.χ. φόρος εισοδήματος) και έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς).

Ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις περιλαμβάνει:

  • Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα.
  • Τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%.
  • Το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
  • Την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου έως 2 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος της οφειλής το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Για την πάγια ρύθμιση

Για τη βελτιωμένη πάγια ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να εισάγει περισσότερες από τις ισχύουσες σήμερα 12 δόσεις και μέχρι 24. Για οφειλές που προέρχονται δε από έκτακτη αιτία, όπως φόροι κληρονομιάς, κερδίζει έδαφος η άποψη να δοθούν έως 36 δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να αυξάνεται περισσότερο.

Πως αποδίδει για το δημόσιο ταμείο η ρύθμιση των 120 δόσεων

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής περίπου 200.000 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί μέχρι τώρα να φτάνει το 1,6 δισ. Ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα περί τα 130 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, ειδικοί εκτιμούν ότι οι οφειλέτες ανταποκρίνονται όταν τους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης. Από την κυβέρνηση ωστόσο, τονίζεται ότι η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα είναι η τελευταία…

 

Tags: