Περί Βόρειας Μακεδονίας και Πρεσπών

Του Καλλίνικου Νικολακόπουλου

Tο 39% των εδαφών της γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκονται στη FYROM. Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» που επιλέχτηκε τελικά για το σχετικά νεοδημιούργητο κράτος, σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών, το προσδιορίζει γεωγραφικά. Δεκτό επίσης θα ήταν το όνομα Σλαβομακεδονία που προσδιορίζει εθνοτικά τους κατοικούντες σε αυτό το τμήμα της Μακεδονίας.

Το ορθό όμως όνομα για το κρατίδιο θα ήταν «Δαρδανία» ή «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Στην τωρινή συγκυρία, αλλά και προ 25ετίας, δεκτή έπρεπε να γίνει η ονομασία του γεωγραφικού διαμερίσματος ως ονομασία όλου του κρατιδίου, για αποφυγή εντάσεων και σκιαμαχιών. Η ελληνικότητα της Μακεδονίας βασίζεται κυρίως σε όσα έχει γράψει ο αρχαίος γεωγράφος και ιστορικός Στράβων.

Τα ιστορικά όμως γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Μακεδονία ποτέ δεν συμμάχησε με τις λοιπές ελληνικές πόλεις- κρατίδια, εναντίον κοινού εχθρού όπως οι Πέρσες. Τουναντίον η Μακεδονία επικράτησε στη μάχη της Χαιρώνειας, κατατροπώνοντας τον συνασπισμένο στρατό των άλλων ελληνικών πόλεων-κρατιδίων. Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που πήρε το όνομα Μακεδονία, αυθαίρετα περιέλαβε και εδάφη που ανήκαν ιστορικά στη Θράκη και κατοικούνταν από θρακικά φύλα. Η περιοχή πέρα από τον ποταμό Στρυμόνα δεν ανήκε στην ιστορική Μακεδονία. Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Σερρών, ο νομός Καβάλας και ο νομός Δράμας δεν ανήκαν στην ιστορική Μακεδονία. Από το 1922 το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία κατοικείται, στη συντριπτική του πλειοψηφία, από πρόσφυγες προερχόμενους από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία και ο γηγενής πληθυσμός ήταν οικτρή μειοψηφία.

Είναι μη αποδεικνυόμενο ότι οι γηγενείς ήταν κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Ακόμη, η πόλη της Θεσσαλονίκης, ως συγκροτημένη πόλη, δεν υπήρχε τα χρόνια της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί ιδρύθηκε αργότερα από τον Κάσσανδρο και πρωτεύουσά της ήταν οι Αιγές στον νομό Πέλλας.
Kατά τα άλλα, μας φταίνε οι «Σκοπιανοί» και όχι ο παγκόσμιος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, που διέλυσε και κατέστρεψε τις όποιες κοινωνικές υποδομές και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Βέβαια υπάρχει κι ο κίβδηλος εθνικός αλυτρωτισμός της άλλης μεριάς, που θέλει να δημιουργήσει ψεύτικη εθνική συνείδηση στην πλειοψηφία του πληθυσμού, βουλγαρικής καταγωγής κυρίως, με ισχυρή μειοψηφία περίπου 35-40% αλβανικής καταγωγής.

Η επιβληθείσα από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους αμερικάνους συμφωνία των Πρεσπών, που κατ’ ουσία μετατρέπει σε προτεκτοράτο τη γειτονική χώρα στο υπογάστριο της Ελλάδας, μάλλον πνέει τα λοίσθια. Ενώ επιλύει το θέμα του ονόματος με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό γενικά αποδεκτό, στις υποσημειώσεις της αποδέχεται μια απροσδιόριστη μακεδονική γλώσσα, που δεν υπήρχε στην αρχαιότητα αλλά ομιλούνταν ως προφορικό κυρίως ιδίωμα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας τον 18ο-19ο αιώνα από το σύνολο των κατοίκων της Μακεδονίας κι όχι από αυτούς του νεόκοπου κράτους και την αμφίσημη έννοια του Μακεδόνα Πολίτη, που επίσης αφορά όλους του κατοίκους της γεωγραφικής Μακεδονίας και όχι μόνο αυτούς του συγκεκριμένου κράτους.

___
Ο Καλλίνικος Νικολακόπουλος είναι οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, 2ετές μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική/χρηματοοικονομική, 2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας), αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Tags:

, , ,