Περί εμβολίων και πατέντας

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Το θέμα «πατέντα» είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχει και πολύ σημαντικές οικονομικοκοινωνικές προεκτάσεις. Γενικώς, η κάθε πατέντα αποτελεί όντως ένα κίνητρο για επινόηση, καινοτομία, δημιουργία, εφόσον ο κάθε άνθρωπος στο τέλος της μέρας επιζητά το όφελος. Έτσι είναι και έτσι πρέπει να είναι. Αλλιώς δεν θα υπάρχει κίνητρο και για δημιουργία και θα επικρατούσε στασιμότητα.

Όμως, κι αυτό το «όμως» έχει τεράστιες διαστάσεις, όταν πρόκειται για ζήτημα παγκόσμιας υγείας ή και δημόσιας υγείας, εκεί δεν πρέπει να χωρεί καμία πατέντα και να δίνονται τα πάντα ανοιχτά και δωρεάν.

Μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα ούτε καινοτομίες, ούτε οικονομίες & συμφέροντα. Υπάρχει ένα μόνο πρόταγμα κι αυτό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και με αυτά δεδομένα η πρωτοβουλία Μπάϊντεν είναι αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη.

Τα όσα λέγονται από …ιθαγενείς πολιτικούς είναι για …«ιθαγενείς». Καθόλου δεν με αφορούν και καθόλου δεν σχολιάζω τον ελληνικό μικρόκοσμο.

Ούτε οι συντάκτες των «πετσο-sites» που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν στην πραγματικότητα. Μόνο «πιάνουν» θέση για την επόμενη λίστα…

Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές και ακριβείς, οφείλουμε να δούμε και κάτι άλλο: Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε πατέντα, θα μπορούσαν να παραχθούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας; Προσωπικά πολύ αμφιβάλω!

Ν.Β.

 

Tags: