Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Σπ. Στ. Χρήστου στα Ιωάννινα

Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του αυθεντικού ηπειρώτη συγγραφέα Σπύρου Στ. Χρήστου θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα, στο κέντρο Alana Park, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 16, την Τετάρτη 18/12/2019 και ώρα 17.30.

Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές:

«Μια εορτή γραμμάτων επιθυμούμε να διεξαχθεί η παρουσίαση του μυθιστορήματος – Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα – , του έξοχου πεζογράφου Σπύρου Στ. Χρήστου, δημότη του δήμου Ιωαννιτών.

Ο Σπύρος Χρήστου με εργασιακή προϋπηρεσία στο Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε., παράρτημα Ιωαννίνων τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τα δέκα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελεί δείγμα γραφής, πως ο νόστος της γενέτειρας αποτελεί ισχυρή δυναμική έλξης, περιγράφοντας τη στιγμή στους έρπητες της πρωτεύουσας, που άλλοτε την είχε όνειρο νεανικό, μεταφέρει την πεζογραφική ενότητα στην αύρα της Ηπείρου εκατέρωθεν του συνόρου, της πόλης των Ιωαννίνων.

Το καινούργιο μυθιστόρημα, όπως και το προηγούμενό του – Με θέα τη λίμνη – αποτελούν δείγματα, σταθμούς, περιγραφικής δομής με άπειρες προεκτάσεις, λεπτεπίλεπτες αναφορές, ζωγραφιές του ανάγλυφου της Ηπείρου, της πόλης των Ιωαννίνων. Ο πεζογράφος εστιάζει την ασύλληπτη περιγραφική του δεινότητα, αφενός στο φυσικό κάλλος, όπου ο αναγνώστης εντοπίζει αναγνωστικές εκπλήξεις, αφετέρου στην ψυχολογική ενδοσκόπηση των χαρακτήρων, ως αδιάρρηκτα σύνολα της φύσης, με τις δέουσες καταβολές, σε παραδόσεις, πολιτισμό, διακινώντας ιδέες με τι εμβριθείς διεισδυτικές αναφορές, τα πεζογραφικά φίλτρα, στην οικολογική συνύπαρξη. Η περιγραφική αναφορά σε τοπία της φύσης της Ηπείρου, της πόλης των Ιωαννίνων, αποτελούν δείγματα ζωντανά γραφής διαφήμισης του τόπου, όπως και διδάγματα πως αυτός ο τόπος με το άπειρο φυσικό κάλλος, θα πρέπει να διατηρείται αυθεντικός στη διάβα του κάθε χρόνου.

Δεν είναι ο ρόχθος, τα κελαρύσματα των κρυστάλλινων νερών του υγροτόπου, τα ποτάμια, οι λίμνες, στην ρομαντική αναφορά, οι συμφωνίες των πουλιών στα φαράγγια, όπου υπάρχει νερό υπάρχει συναυλία από αηδόνια, υπογραμμίζει ο συγγραφέας, αυτό το ξάφνιασμα της φύσης, τις συμφωνίες από τις στράτες των βλάχων προς χειμαδιά και εναλλάξ στα βουνά μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου, αλλά το βαθύτερο δίδαγμα της οικολογικής αγωγής και παιδείας.

Μέσα από τις πεζογραφικές του καταβολές, ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει το δικό του πεζογραφικό προφίλ, και ο συμβολικός εύστοχος τίτλος του μυθιστορήματος, – Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα – μας οδηγεί άμεσα στο κάλλος της φυσικής και ανθρώπινης υπόστασης, τα οποία καλλιεργούνται με τους κανόνες της φύσης σε αυτό το πεδίο της Ηπείρου, με τη μαγεία του τοπίου, τις ιδιαιτερότητες του κάλλους και των ανθρώπινων χαρακτήρων που εξωραΐζουν διαχρονικά το κάλλος του τόπους τους.
Ευχαριστούμε θερμά τη συμμετοχή σας σε αυτό το διάλογο την Τετάρτη το απόγευμα στα Ιωάννινα με το συνδημότη πεζογράφο Σπύρο Στ. Χρήστου.»

Το Epirus News συμμετέχει στην εκδήλωση, καθώς συντονίζει ο Νίκος Βούστρος.

 

Tags: