Παρεμβάσεις για συνταξιούχους και οφειλέτες – Τι ανακοινώθηκε

Τις νέες παρεμβάσεις για τηv στήριξη της κοινωνίας ο πρωθυπουργός εξειδίκευσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επτά νέες παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στο μπόνους συνταξιούχων, έκανε γνωστό ότι θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή έως το τέλος Μαρτίου και με κριτήριο το ύψος της σύνταξης. Θα καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν θα δεσμεύεται και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που αφορά καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα ισχύσει για ακόμα έξι μήνες.

Για τη ρύθμιση χρεών τόνισε ότι για όσους έχουν απωλέσει ρυθμίσεις χρεών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης των δόσεων αυτών με υποχρέωση καταβολής δυο μηνιαίων δόσεων έως 31 Ιουλίου 2023, δηλαδή την τρέχουσα και μια επιπλέον που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που απολέσθησαν μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.

Για συνεπείς φορολογούμενους και όσους είχαν ρυθμισμένες υποχρεώσεις έως την 1η Νοεμβρίου του 2021 και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές δημιουργείται νέο σχήμα. Οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 12 δόσεις ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 24 δόσεις.

Για τους αγρότες θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, επισπεύδεται η καταβολή των αποζημιώσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με ρυθμίσεις στη Βουλή επιδιώκεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, αναμένεται υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης του αλγόριθμου, ενώ άρνηση φορέων σε ρύθμιση θα πρέπει να τεκμηριώνεται. Παράλληλα, εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, ενώ καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο.

Ο. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι αυξάνεται στα 200 ευρώ από 150 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: