Παράταξη Ήπειρος Ανατροπής: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι υποβαθμισμένο”

Περιφέρεια ΗπείρουΤοποθέτηση Περιφερειακής Παράταξης Ήπειρος Ανατροπής στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30/3/2018:

«Στις συζητήσεις των συνεδριάσεων του ΠΣ και των Επιτροπών του περυσινού χρόνου προσπαθήσαμε να συνεισφέρουμε κατά δύναμη με τις προτάσεις μας για ότι καλύτερο. Σε λιγότερα ίσως συμφωνήσαμε σε πολλά διαφωνήσαμε. Χαιρετίζουμε τα όσα θετικά έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή, τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Το μόνιμο αίτημά μας για περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία στη λειτουργία μας ως δημόσιου θεσμού παραμένει ανεκπλήρωτο. Παρόλα αυτά την σημερινή κριτική μας δεχτείτε την ως καλόπιστη.

Το ΠΣ είναι υποβαθμισμένο σε ότι αφορά τη θεματολογία, με σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Ήπειρο συχνά να μας προσπερνάνε και εμείς να είμαστε αλλού ή να τρέχουμε πίσω τους (π.χ. καύσιμο πετρέλαιο) . Έργα που συχνά δεν υπακούουν σε έναν υπερκείμενο μακρόπνοο εθνικό σχεδιασμό, ούτε σε περιφερειακό, χωρίς έλεγχο στην κατασκευή, την παράδοση και τη λειτουργία τους (π.χ. έλεγχος ρύπανσης του Καλαμά). Αισθανόμαστε ότι δρούμε αποσπασματικά, αποφεύγοντας τον συναινετικό διάλογο ή ακόμα χειρότερα διεκπεραιωτικά επειδή το λέει ο νόμος.

Η «καταγραφή» και η «ιεράρχηση» των προβλημάτων της Περιφέρειας είναι λέξεις δύσχρηστες για την πλειοψηφία. Λες και ακόμα βαδίζει με πιλότο τον παλαιοκομματισμό, τον μπάρμπα στην Κορώνη, τις πελατειακές σχέσεις. Ίσως γιατί «το κλίμα ήταν στραβό από την αρχή» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήθελαν τους αυτοδιοικητικούς υποχείρια και συχνά όργανα της δικής τους εξουσίας και φερέφωνα ή υπόδουλους.

Η πεπατημένη ή η κεκτημένη ταχύτητα του τρόπου σκέψης και δράσης είναι πράγματι δύσκολο να αλλάξουν σε σύντομο χρόνο. Από την άλλη είναι και η κοινωνία που έμαθε με το αλισβερίσι και το μπαχσίσι και που απαιτεί και πιέζει με σημαία την ψήφο. Δύσκολοι καιροί. Εκεί όμως που φτάσαμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε πρέπει να απαρνηθούμε αυτά που ήταν κύρια ή συνεργά και μας έφεραν εδώ που είμαστε καταχρεωμένοι και υπό κηδεμονία. Θέλουμε ένα ΠΣ με περισσότερη δημοκρατία, με διάλογο ουσιαστικό και εποικοδομητικό, με εξάντληση των συναινετικών διαδικασιών στην ιεράρχηση και την υλοποίηση των αποφάσεων όλων των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας.

Έτσι που όταν ξαναπάω στο Ζαγόρι δεν θα μου πουν «εγώ θα ψηφίζω όσο ζω Καχριμάνη γιατί αυτός μου έφτιαξε το σταύλο» αλλά «επιτέλους δεν χρειάζεται να πάω στον Καχριμάνη γιατί το κράτος ή η Περιφέρεια δουλεύει».

Λίγα λόγια κριτικά εποικοδομητικά για τις Επιτροπές.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος έρχονται πολλά θέματα για άδειες πτηνοτροφείων χωρίς αποδείξεις φέρουσας ικανότητας λεκανών απορροής και οικισμών. Οι ΑΠΕ από βιοέλαια, περιττώματα ζώων κ.α. έχουν καταντήσει εμπορεύσιμο είδος μεσαζόντων και δεν πρέπει να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Πολλά χρήματα για εκκλησίες και μοναστήρια χωρίς σχέδιο προτεραιοτήτων.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων δώσαμε έναν κατάλογο θεμάτων για συζήτηση εδώ και 2 ½ χρόνια. Περιμένουμε. Πολλά χρήματα για εκδηλώσεις αμφίβολου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στην Επιτροπή Οικονομικών έργα αποσπασματικά συχνά που κινούν υποψίες συναλλαγών με Δήμους και εργολάβους. Πολλές προγραμματικές συμβάσεις που δεν πείθουν για αξιοκρατικές επιλογές και χρηματοδοτήσεις.

Κώστας Μπασιούκας
Επικεφαλής Παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής»

 

Tags: