Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τελετή αναγόρευσης του Hans Merkens σε Επίτιμο Διδάκτορα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιεί την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11.00 τελετή αναγόρευσης του κ. Hans Merkens σε Επίτιμο Διδάκτορα, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιούπολη).

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως ακολούθως:
– Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεωργίου Δ. Καψάλη.
– Έπαινος του Τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Ευ. Γκότοβο.
– Ανάγνωση του Ψηφίσματος, και των κειμένων της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο.
– Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια κυρία Αικατερίνη Β. Λιάμπη.
– Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
– Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: “Challenges to education and school today”.
– Δεξίωση στο φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς».

Προσέλευση έως τις 10.45’.

Ακολουθεί το βιογραφικό σημείωμα του κ. Hans Merkens:

O Hans Merkens γεννήθηκε το 1937 στην πόλη Siegen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Άαχεν Παιδαγωγική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Κοινωνιολογία. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε για ένα διάστημα ως εκπαιδευτικός επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Άαχεν. Από το 1971 μέχρι και το 1975 ήταν Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της πόλης Trier. Την ίδια χρονιά εκλέγεται τακτικός Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου θα υπηρετήσει μέσα από διάφορες ιδιότητες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο δίδαξε μαθήματα όλων σχεδόν των κλάδων της Παιδαγωγικής, όπως Θεωρίες της Αγωγής, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, Εκπαιδευτική Πολιτική, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Συγκριτική Παιδαγωγικής, Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και πολλά άλλα. Αντίστοιχες είναι και οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, γερμανικά και διεθνή, σε συλλογικούς τόμους, σε αυτοτελείς μονογραφίες και σε σύνθετα έργα που προέκυψαν ύστερα από συνεργασία με άλλους επιστήμονες συναφών πεδίων.

Από το 2002 μέχρι το 2006 διετέλεσε Πρόεδρος της Γερμανικής Παιδαγωγικής Εταιρίας και κατά τη διάρκεια της θητείας του οργάνωσε επιστημονικές εκδηλώσεις της Παιδαγωγικής Εταιρίας και μερίμνησε για μια σειρά επιστημονικών εκδόσεων γύρω από τα ζητήματα της γερμανικής και ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Από τη θέση αυτή, ιδιαίτερα μέσα από την κριτική αρθρογραφία του σε μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικές εφημερίδες όπως π.χ “Die Zeit”, “Der Tagespiegel”, “Frankfurter Rundschau” κ.α., κατέστησε την επιστήμη της Παιδαγωγικής περισσότερο κοινωνικά ορατή και πολιτικά απαραίτητη ως συνομιλητή των παραγόντων της πολιτικής, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών αλλαγών.

Από τον Μάρτιο του 2006 μέχρι τον Μάρτιο του 2009 υπήρξε ιδρυτικός Διευθυντής του “Erfurt School of Education”, ενός νέου  και πρωτοποριακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης.

Ο Καθηγητής Hans Merkens και μετά την Ομοτιμοποίησή του από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και υπηρέτησε, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ακαδημαϊκή ζωή του Πανεπιστημίου μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply