Οριστικό τέλος στα Δώρα για τους Δημόσιους Υπαλλήλους από το ΣτΕ

Οριστικό τέλος στα λεγόμενα “δώρα” (13ος – 14ος μισθός) για τους Δημόσιους Υπαλλήλους, βάζει σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.).

Πρόκειται για τα επιδόματα άδειας, Πάσχα και Χριστουγέννων που λάμβαναν παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου ανατρέπει απόφαση που είχε λάβει σε προγενέστερο χρόνο το ΣΤ’ Τμήμα του ίδου δικαστηρίου, με την οποία οι περικοπές των “δώρων” είχαν τότε θεωρηθεί αντισυνταγματικές.

Στο σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της Χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων».

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων «εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

 

 

Tags:

, ,