Ομιλία Γιάννη Στέφου στην 84η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Την Δευτέρα 22/6/15 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος χαιρέτησε την 84η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα 21-24 Ιουνίου.

Παρατίθεται παρακάτω η ομιλία του:

«Χαιρετίζω την 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, όχι όπως με έχετε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια, ως εκπρόσωπο δηλαδή των εκπαιδευτικών του Ν. Ιωαννίνων, αλλά, ως εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το λαό μας καλείται ο κλάδος μας, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, οι εργαζόμενοι που για πέντε τουλάχιστον χρόνια υπέστησαν δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων οφείλουν σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

Θα ήθελα ωστόσο να αναφερθώ, πολύ σύντομα στο κυβερνητικό έργο σε θέματα παιδείας το τελευταίο πεντάμηνο θυμίζοντας πως ρυθμίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο ζητήματα που αφορούσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (π.χ. η τράπεζα θεμάτων, η βάση του 9,5, η αναπλήρωση ωρών για τους μαθητές Λυκείου). Οφείλω να θυμίσω πως έργο αυτής της κυβέρνησης υπήρξαν και οι ρυθμίσεις για τα πειραματικά σχολεία, η επαναλειτουργία των επαγγελματικών Λυκείων, η επαναπρόσληψη των άδικα απολυμένων εκπαιδευτικών, το σταμάτημα της αξιολόγησης, που μόνο να απολύσει εκπαιδευτικούς αποσκοπούσε, η κατάργηση των νόμων σε σχέση με το πειθαρχικό δίκαιο που σκοπό είχαν να εδραιώσουν κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία. Αλλά έργο αυτής της κυβέρνησης είναι και το αίσθημα δημοκρατίας και ασφάλειας που ένιωσαν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί την επομένη κιόλας ημέρα των εκλογών σε όλα τα σχολεία της χώρας. Δε θα παραλείψω να αναφέρω τη δυνατότητα που δόθηκε στους συλλόγους διδασκόντων να επιλέγουν σε πολύ υψηλό ποσοστό τη διοίκηση των σχολείων του. Δεν επέλεξε αυτή η κυβέρνηση να ελέγξει την επιλογή διευθυντών αλλά έδωσε αυτό το δικαίωμα σε σας.

Τέλος, συναδέλφισσες-οι, κατατέθηκε και είναι ήδη στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την παιδεία. Το διάστημα που αυτό βρίσκεται στη διαβούλευση αλλά και από τη στιγμή που θα έρθει στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων (όπου προβλέπεται ακρόαση των αρμοδίων θεσμών) μέχρι και στην βουλή προς ψήφιση, ο κλάδος έχει καθήκον να καταθέτει τις θέσεις του έτσι ώστε αυτό το νομοσχέδιο να δεχθεί τις περισσότερες δυνατές βελτιώσεις σύμφωνα με τις προτάσεις σας. Αυτονόητο είναι πως όσοι βουλευτές μετέχουμε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων είμαστε στη διάθεσή σας.

Τελειώνοντας, ας έχουμε κατά νου πως η υγεία και η παιδεία, είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά. Και δικό μας χρέος, του κλάδου μας δηλαδή, είναι η προστασία τους !!Να μην επιτρέψουμε σε καμιά κυβέρνηση και καμιά πολιτική να τα στερήσει από το λαό μας.»

 

Tags:

, , ,

Leave a Reply