Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ομοφωνία για ευρωπαϊκή προοπτική, συναίνεση για διαπραγματεύσεις

Βουλή - Ελληνικό ΚοινοβούλιοΟλοκληρώθηκε πριν λίγο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη Ν.Δ. να εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή πρόεδρο της, τον κ. Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με την κοινής αποδοχής ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της δημοκρατίας, “η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μία κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας”.

Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί ομόφωνα συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, με βάση θα όσα συμφωνήθηκαν, τα οποία σε γενικές γραμμές προσδιορίζονται ως εξής:

  • Πρώτον, την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
  • Δεύτερον, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και την προώθηση της ανάπτυξης με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιτπτώσεις.
  • Τρίτον, ισχυρό εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας
  • Τέταρτον, δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους
  • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Στη μαραθώνια σύσκεψη δεν μετείχε η Χρυσή Αυγή, ενώ ο Γ.Γ. του ΚΚΕ συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά διαχώρισε τη θέση του διαφωνώντας με την ομόφωνη απόφαση και την προσέγγιση με τους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι η “η συμφωνία είναι μονόδρομος”.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply