Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Ιουλίου το τριήμερο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, το οποίο διοργανώθηκε από το Δήμο Ζηρού στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τη Σχολή Μαθητείας ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, τους τοπικούς συλλόγους, παραγωγούς και επιχειρήσεις της περιοχής. Η δυνατή βροχή που έπεφτε την Κυριακή 16 Ιουλίου το απόγευμα, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την παρουσία του κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε για 3η συνεχή ημέρα τον χώρο της εκδήλωσης και απόλαυσε το πρόγραμμα και τη συναυλία με τον Δημήτρη Υφαντή με την οποία έκλεισε η ξεχωριστή αυτή διοργάνωση.

Οι χιλιάδες επισκέπτες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του τριήμερου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, καθ’ όλη την διάρκειά του απόλαυσαν εκλεκτές γεύσεις από τοπικά προϊόντα, γλυκά και εδέσματα, ενώ διασκέδασαν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου η οποία άνοιξε με την φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού και τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Γυναικών Θεσπρωτικού, Μορφωτικό Σύλλογο Θεσπρωτικού και Μορφωτικό Σύλλογο Παππαδατών, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Τάσος Τόλης μίλησε για τη γεύση ως πολύτιμο στοιχείο Πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής.

Η κα Φρειδερίκη Νάσση, γυμνασιάρχης Θεσπρωτικού αναφέρθηκε στην παραδοσιακή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής Λάκκα Θεσπρωτικού, ενώ ο διατροφολόγος κ. Ευάγγελος Κίτσιος ανέπτυξε το θέμα: ‘Μεσογειακή διατροφή δυτικού τύπου και διατροφή: Θετικά και αρνητικά’.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις ποικιλιών πίτας από μέλη των Συλλόγων, των Συνεταιρισμών Γυναικών Θεσπρωτικού και Γυμνοτόπου, νοικοκυρές και επιχειρηματίες της περιοχής και άφθονα κεράσματα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με διασκέδαση από τοπική παραδοσιακή ορχήστρα με τραγουδιστή τον Τάσο Μπακόλα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, μίλησε για τους σκοπούς και τους στόχους της, ο κ. Ιωάννου Στράτος, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και αρμόδιος για θέματα τουρισμού στην Ήπειρο, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Τη δεύτερη ημέρα τον λόγο πήραν οι μάγειροι. Τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, έκαναν επίδειξη πιάτων φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα, ενώ το μέλος του Συλλόγου Ζερβού “Πασχαλιάδα” κ. Γκοντέβας Χριστόφορος, έκλεψε τις εντυπώσεις με το μαγείρεμα σε καζάνι γίδας βραστής.

Ο συλλέκτης λαογραφικών σκευών κ. Λαμπρούσης Αναστάσιος από τον Άσσο, περιέγραψε τη χρήση παραδοσιακών σκευών της συλλογής του, ενώ κυρίες μέλη συλλόγων με τις μικρές τους κόρες, έκαναν επίδειξη ανοίγματος φύλλου πίτας και παρασκευής βουτύρου με παραδοσιακούς τρόπους.

Τον χώρο της εκδήλωσης επισκέφθηκε και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο και τους συντελεστές για τη διοργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης ενώ συνομίλησε με παραγωγούς και επιχειρηματίες του Συμποσίου. Το πρόγραμμα έκλεισε με τις απονομές διπλωμάτων από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Καλαντζής: “Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός”

Με τον ίδιο τρόπο άνοιξε και το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας καθώς η βροχή δεν επέτρεψε σε νοικοκυρές και μαγείρους να μαγειρέψουν παραδοσιακά φαγητά. Ο Δήμος Ζηρού απένειμε έπαινο συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες και ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής Νικόλαος, αφού συνεχάρη τον κάθε έναν σύλλογο, παραγωγό και επιχειρηματία ξεχωριστά, έκανε έναν μίνι απολογισμό του Συμποσίου. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και κάλεσε τους συλλόγους, τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και τον κάθε κάτοικο της περιοχής να “αγκαλιάσει” την προσπάθεια που ξεκίνησε και να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ώστε η περιοχή να αποκτήσει ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα και να προβληθούν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Τόνισε ότι το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη χρονιά εμπλουτισμένο με νέες ιδέες και δρώμενα καθώς στόχος είναι η στήριξη της τοπικής αγοράς και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Τα αποτελέσματα του Συμποσίου και οι συνταγές που έχουν συλλεχθεί θα εκδοθούν σε έντυπο υλικό, ώστε να υπάρχουν στη διάθεση του καθενός για γνώση και αξιοποίηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, συμμετείχαν οι εξής:

Α. Σύλλογοι:

Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού

Σύλλογος Αποδήμων Θεσπρωτικού

Φιλαρμονικός Σύλλογος Θεσπρωτικού “ΑΠΟΛΛΩΝ”

Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού

Σύλλογος Γυναικών Ριζοβουνίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά

Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Πολυσταφύλου

Μορφωτικός – Πολιτιστικός Άσσου

Πολιτιστικός Σύλλογος Ζερβού “Πασχαλιάδα”

Μορφωτικός Σύλλογος Παππαδατών

Πολιτιστικός Σύλλογος Νικολιτσίου

Σύλλογος Γυναικών Τύργιας “Η Ζωοδόχος Πηγή”

Μορφωτικός Σύλλογος Κρανέας

Β. Επιχειρήσεις

Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού “Η μικρή Λάκκα Σούλι”

Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυμνοτόπου

Μελισσοκομία ΥΦΑΝΤΗΣ “ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ” -Ριζοβούνι

ΚΑΛΔΑΝΗΣ Θεόδωρος “Μέλι Ηπειρωτικής Γης” -Θεσπρωτικό

ΚΑΛΔΑΝΗΣ Νικόλαος “Μέλι Ηπειρωτικής Γης” -Θεσπρωτικό

Μελισσοκομία Μαγκλάρας

ΚΤΗΜΑ ΜΗΤΟΥ – Παππαδάτες

ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ AEBE – Φιλιππιάδα

ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

«Εκλεκτές ελιές» Τσιάβας Κώστας

«Σχολή Πέτρας – εξόρυξη πέτρας» Πανούσης

Μελισσοκομία Τσεκούρας

ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ – Θεσπρωτικό – Πολυστάφυλο

ΓΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ – Κερασώνας

Όμιλος Επιχειρήσεων west side coast Ντόβας

Γεύσεις Αρετή

Λεμονίδας

Θαλασσονοστιμιές Πρέβεζας

Τεμέτερον

Γ’ Συλλέκτης λαογραφικών σκευών

Λαμπρούσης Τάσος

 

 

Tags: