Ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία με την ομιλία του πρωθυπουργού

Βουλή - Ελληνικό ΚοινοβούλιοΟλοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με αρκετές διακοπές, η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, παρ’ όλα τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά.

Η τελευταία ομιλία έγινε από τον πρωθυπουργό ο οποίος κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει “όχι στο τελεσίγραφο”, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Παράλληλα, έκανε λόγο για αρχές, αξίες, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης, μίλησε για οργανισμούς τεχνοκρατικούς, λέγοντας ότι “δεν έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν σε ένα λαό να είναι κυρίαρχος στο μέλλον του”.

Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από πέντε χρόνια είναι ο ίδιος φόβος, είπε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκρατίας. Όπως υπογράμμισε, όσο μεγαλύτερος είναι ο εκβιασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος των Ευρωπαίων για το κόστος στην οικονομία τους.

«Μας αρέσει η ειρήνη, αλλά είμαστε ένας λαός που ξέρουμε να πολεμάμε» συνέχισε.

Ολοκληρώνοντας, ζήτησε την έγκριση της βουλής για τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα.

“Πραξικόπημα” χαρακτήρισε την προσφυγή ο πρόεδρος της ΝΔ

Ως “πραξικόπημα” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσφυγή σε δημοψήφισμα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Επίσης, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην πρόεδρο της βουλής κατηγορώντας τη ότι παραβιάζει τον κανονισμό και αποχώρησε από την αίθουσα, διακόπτοντας την ομιλία του. Η ομιλία του κ. Σαμαρά συνεχίστηκε μετά από 10λεπτη διακοπή.

Εκλογές ζητά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Εκλογές αντί δημοψηφίσματος ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. «Θα κληθείτε να λογοδοτήσετε, ως ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα», είπε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό μιλώντας για χρεοκοπία της Ελλάδας. «Το δημοψήφισμα δεν μπορεί πια να γίνει», υποστήριξε και συνέχισε: «σοβαρευτείτε, ανακαλέστε την πρότασή σας και προχωρήστε σε εκλογές τώρα».

Ένταση και κατά την ομιλία του Σ. Θεοδωράκη

«Δεν ζούσατε ποτέ από τα χέρια σας. Ήσασταν πάντα στην μισθοδοσία του κόμματος. Κομματικοί υπάλληλοι που πλήρωνε το κράτος. Και τώρα πια κυβερνητικοί υπάλληλοι», είπε ο Στ. Θεοδωράκης. Μετά τις διαμαρτυρίες των Βουλευτών ο Στ. Θεοδωράκης ανασκεύασε εν μέρει λέγοντας «όχι όλοι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ». Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα κατάργησης μνημονίων και ολικής αποδέσμευσης από την Ευρώπη από Κ.Κ.Ε.

Για ρήξη και κατάργηση μνημονίων με αποδέσμευση από την Ε.Ε. έκανε λόγο το Κ.Κ.Ε και ζήτησε να προστεθούν τα αντίστοιχα ερωτήματα στο δημοψήφισμα. Η πρόταση αλλαγής ερωτημάτων δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο της βουλής.

 

Tags:

, ,

Leave a Reply