Όλες οι …φυλές του Facebοok

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Το Facebook και γενικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένας χώρος ο οποίος προσφέρεται για μελέτη και ανάλυση συμπεριφορών και φαινομένων.

Παρουσιάζουμε λοιπόν σήμερα μεταξύ σοβαρού και αστείου και μετά από επίπονη όσο και εργώδη προσπάθεια, όλες τις …«φυλές» του Facebook, δηλαδή τους πιο διαδεδομένους τύπους συμπεριφοράς των μελών του κοινωνικού αυτού δικτύου.

Ελπίζουμε το …πόνημα να εκτιμηθεί δεόντως και να κοινοποιηθεί καταλλήλως

Πάμε λοιπόν:

1. Ο Καλημεράκιας: Ο Καλημεράκιας βρίσκεται παντού. Δεν χάνει ευκαιρία να …καλημερίζει όποιον μιλάει ελληνικά, χωρίς κανένα έλεος, από τις 5 το πρωί έως και αργά το απόγευμα. Οι πλέον ενοχλητικοί μάλιστα του είδους, δεν περιορίζονται στις (πάντα δημόσιες) αναρτήσεις στο χρονολόγιο τους, αλλά για να σιγουρευτούν ότι θα σου σπάσουν εντελώς τα νεύρα, συνεχίζουν το χωρίς έλεος …καλημέρισμα και σε προσωπικά μηνύματα! Οι πλέον διακεκριμένοι το ενοχλητικό μήνυμα τους το συνοδεύουν πάντα και με σχετική φωτογραφία που περιέχει καφεδάκια / λουλουδάκια / αρκουδάκια και ότι άλλο βρουν πρόχειρο, με τις χαρακτηριστικές φράσεις «γλυκές καλημέρες», «χαρούμενες καλημέρες» κλπ, να αποτελούν αναπόσπαστες λεζάντες…

2. Ο Καλοχειμωνάκιας: Εξέλιξη του προηγουμένου, σε ακόμη πιο ενοχλητικό βαθμό: Αρχίζει τις ευχές για τον ..επερχόμενο χειμώνα συνήθως μετά το 15αύγουστο, υπογραμμίζει εντελώς ενοχλητικά ότι σε λίγο τελειώνει το καλοκαίρι και βιάζεται πάντα να έρθουν τα …πρωτοβρόχια, ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας του. Είναι τόσο ενοχλητικός που μπορεί να υπάρχει αυγουστιάτικος καύσωνας και να σου λέει …καλό χειμώνα. Αγαπημένες φράσεις: «Γεμίσαμε μπαταρίες», «Δουλίτσα τώρα», «Τα κεφάλια μέσα», κλπ. Πολλές φορές έχει ταυτοχρόνως και τους δύο ρόλους, είναι και καλημεράκιας και καλοχειμωνάκιας, για να σιγουρευτεί ότι θα σου σπάσει εντελώς τα νεύρα. Αμετανόητος, μόνο ένα περιποιημένο «πλοκ» σε σώζει…

3. Το κομματόσκυλο: Φανατικός χωρίς αύριο! Υποστηρίζει με πάθος τις θέσεις του κόμματος του, συχνά και χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα περί αυτών που …τσαμπουνάει. Συνήθως παίρνει διαδικτυακά γραμμή από τα …επίσημα «ακαου» του κόμματος και ουαί κι αλίμονο αν τυχόν εκφράσεις διαφορετική άποψη από αυτά που λέει το κόμμα του. Πολλές φορές υιοθετεί συμπεριφορά τρολ, δηλαδή επαναλαμβάνει διαρκώς σχόλια χωρίς λογική συνέχεια ή ειρμό, απλώς και μόνο για να …πει την τελευταία κουβέντα! Διακρίνεται σε δύο υποτύπους, α) τον …Comatoskylus Volemenous, που τον βόλεψε κάποτε το κόμμα και «βγάζει» την υποχρεώση που χρωστάει ταλαιπωρώντας εσαεί όποιον άτυχο βρεθεί στο διάβα του και β) τον Comatoskylus Ilithious, ο οποίος -μαντέψτε- είναι απλά ηλίθιος! Μακριά και μην ανοίγετε συζητήσεις μαζί τους, γιατί αν δεν είσαι μαζί τους είσαι «εχθρός». Δεν έχει καμία σημασία σε ποιο κόμμα ανήκουν, λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο…

4. Ο καμμένος οπαδός: Μοιάζει πολύ με τον προηγούμενο, με τη διαφορά ότι αντί να …ομολογεί πίστη σε κόμμα, κάνει θεό του την Ομάδα… Ουαί κι αλίμονο αν τυχόν είσαι αντίθετη, στο FB θα γίνει ο τάφος σου… Χαμηλοτάτου IQ, το οποίο προσπαθεί μανιωδώς να κρατά χαμηλά, αφού πιστεύει ότι μια Π.Α.Ε. (δλδ μια Ανώνυμη Εταιρεία, δλδ μια επιχείρηση) έχει σχέση με οτιδήποτε αθλητικό… Δεν διακρίνεται σε υποτύπους όπως ο προηγούμενος, είναι απλά από αφελής έως ανόητος (μη νοήμων δλδ).

5. Ο τελειωμένος οικολόγος: Άλλη μια μάστιγα του διαδικτύου: Βλέπουν παντού οικολογικές καταστροφές και συμφέροντα που επιβουλεύονται το περιβάλλον, την καρέτα καρέτα ή την κουτσομούρα – κουτσομούρα. Είναι πάντα έτοιμοι να ξιφουλκήσουν κατά πάντων ή να ξεκινήσουν σταυροφορία κατά των ορυκτών καυσίμων ή κατά της χρήσης του μοτοανεμόπτερου. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Όταν τους επισημαίνεις ότι το περιβάλλον είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, αλλά υπάρχουν άλλα εκατομμύρια σοβαρά προβλήματα τριγύρω, γίνεσαι κακός και μπαίνεις στα μαύρα κατάστιχα… Υπάρχουν και αρκετοί σοβαροί άνθρωποι ανάμεσα τους, πράγμα που τους διασώζει από το συλλήβδην εξευτελισμό. Ακούστε τους τι έχουν να πουν, αν πραγματικά αναδεικνύουν κάτι σημαντικό σταθείτε αλληλέγγυοι, αλλά μην ανοίγετε και πολλές κουβέντες, γιατί δεν θα βγάλετε άκρη ποτέ!

6. Ο Πέφτουλας: Κλασσική περίπτωση …βλάβης! Πρόκειται συνήθως για άντρες μεσήλικες, με καθυστερημένες εφηβείες ή χωρίς, συχνά σε κρίση μέσης ηλικίας, οι οποίο για πολλούς και διαφόρους λόγους θεωρούν καλό να την πέφτουν σε …όποια μιλάει ελληνικά, ασχέτως, ηλικίας, τόπου κατοικίας, ή άλλου χαρακτηριστικού. Φήμες λένε ότι οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν copy + paste τα ίδια κείμενα, από μια βιβλιοθήκη έτοιμων αποθηκευμένων κοινότυπων φράσεων που βγήκαν από την ταινία «τα καμάκια» της δεκαετίας του ’80. Ο χειρότερος πρέπει να συμπληρώνει 100 με 150 «πεσίματα» τη μέρα, σε όποια μιλάει ελληνικά και όχι μόνο, συχνά δε και σε θηλυκές γάτες. Απολύτως αναξιοπρεπείς, νομίζουν ότι όποια είναι στο FB ψάχνει σχέση ή ραντεβού και γίνονται από ενοχλητικοί έως αγενείς και καμιά φορά και προσβλητικοί. IASO KOKLA! Μακριά!

7. Ο «Πολιτικός Επιστήμων / Διεθνολόγος»: Ανήκει στην συνομοταξία των βαθυστόχαστων, που μας κάνουν την τιμή να μοιράζονται μαζί μας τις …σοφές «αναλύσεις» τους, περί της διεθνούς πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και συναφών πεδίων. 99 στις 100 φορές γράφουν μπούρδες, αλλά, αφού ενημερώνονται φανατικά από το kolopetinitsa-blog και από το tsakali-blog ενώ οι πλέον έγκυροι δημοσιεύουν και άρθρα τους στο kagouras-online. Έχουν δε και μια αδυναμία στα fake news τα οποία κοινοποιούν χωρίς έλεος… Μη τους παίρνετε και πολύ σοβαρά, θα ξεχάσετε ότι ξέρετε.

8. Ο Τουρκοφάγος: Άλλη μια διαδεδομένη φυλή του διαδικτύου. Θεωρεί εαυτόν απευθείας απόγονο του Λεωνίδα, άντε του Περικλέους στη χειρότερη και δεν καταλαβαίνει γιατί ακόμα δεν έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στους απέναντι. Έχει βέβαια φροντίσει να μη κινδυνεύσει να …στρατευτεί σε περίπτωση που πραγματικά γίνει τίποτα, οπότε, από την ασφάλεια του πληκτρολογίου και πάντα επί του …καναπέως διατάσσει να βυθιστούν τα τούρκικα πλοία ή να καταρριφθούν τα αεροπλάνα των «μογγόλων». Έχει μεγάλη αδυναμία σε fake news, ξανθά γένη και …προφητείες. Στην κοσμάρα γενικότερα…

9. Ο «Οικονομολόγος»: Μια φυλή η οποία τείνει να εκλείψει. Ευδοκίμησε πολύ στα πρώτα χρόνια της κρίσης, κατά το 2009 έως και 2015-16. Διατύπωνε απύθμενες βλακείες, με επιστημονικοφανή καμια φορά τρόπο για να γίνεται πιο πιστευτός. Αγαπημένο του θέμα το δίλημμα «Δραχμή ή Ευρώ: Δραχμή και ξερό ψωμί» και «Να αρχίσουμε να εξάγουμε». Παρουσίαζε δε και διάφορες παραλλαγές, αναλόγως πολιτικών τοποθετήσεων. Πολλοί δε, διατύπωναν απίστευτες μακροσκελείς μπούρδες χωρίς καμία λογική για να καταλήξουν ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι συνταξιούχοι, ή αυτοί που δεν κόβουν απόδειξη. Ξεχωριστή κατηγορία τους οι «να πάνε για δουλειά στα χωράφια για να δούμε προκοπή», αποδεικνύοντας έτσι ότι με τέτοια σκεπτικά, όχι λύσεις σε οικονομοτεχνικά προβλήματα δεν μπορούσαν να δώσουν, αλλά ούτε να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρο… Ευτυχώς, το ενδιαφέρον του κοινού μετατοπίστηκε τα τελευταία χρόνια, κι έτσι άφησαν ήσυχη την οικονομική επιστήμη… Υπάρχουν ακόμα μερικοί, που ξεκάρφωτα πετάνε ένα «δεν σας άρεσε η δραχμούλα, ε;» ή «να τους απολύσουμε όλους τους Δ.Υ.» έτσι για να μας θυμίζουν πόσο δεινοπάθησαν τα μάτια μας τα προηγούμενα χρόνια… Πολλοί του είδους ανήκαν και στην κατηγορία «κομματόσκυλα» και νόμιζαν ότι μαθαίνοντας απέξω 2-3 κομματικά διαφημιστικά έχεις πάρει πτυχίο του …London School of Economics. Από αστείοι έως ενοχλητικοί …

10. Το τρολ: Ο άσχετος της παρέας. Εμφανίζεται από το πουθενά, ζει κυρίως σε ομάδες και πετάει άσχετα σχόλια, πάντα εκτός θέματος συζήτησης. Φημίζεται για την ατέλειωτη επιμονή του να πετάει βλακείες, μέχρι να σκάσει ο συνομιλητής… Η καλύτερη πρακτική είναι να μη του απαντήσεις…

11. Ο παρελθοντολάγνος: Άλλη κατηγορία, που τη βρίσκει να αναμασά το παρελθόν. Ανεβάζει διαρκώς φωτογραφίες από 40-50-150 χρόνια πίσω τις οποίες συνοδεύει με «σεντόνια» που σαν κεντρικό νόημα έχουν το τι καλά που ήταν τότε….. χωρίς αυτοκίνητα / ρεύμα / τηλεόραση / κλπ κλπ …. Όμως, έτσι και πάει Σ/Κ στο χωριό, που είναι κάπως πιο κοντά σε αυτά που νοσταλγεί, δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει πίσω! Γραφικές περιπτώσεις οι περισσότεροι, οι οποίοι στα μακροσκελή τους «σεντόνια» ξεχνούν να αναφέρουν τις δυσκολίες της ζωής του τότε και γενικώς το πόσο καλύτερη είναι σήμερα!

12. Ο Νάρκισσος: Άλλη κλινική περίπτωση: είτε άντρας είτε γυναίκα, ανεβάζει διαρκώς φωτογραφίες σέλφι. Γενικώς, ότι και να θέλει να πει, το συνοδεύει και με μια σέλφι ή οποία πάντα υπονοεί «μα τι ωραίος/α που είμαι! Τιμή σας που σας έχω φίλο/η». Μετράει τα like και πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη αν τυχόν η επόμενη φωτό πάρει λιγότερα από την προηγούμενη. Ποζάρουν διαρκώς και οι πιο καμένοι από αυτούς αν δεν τους κάνεις like, αρχίζουν τα προσωπικά μηνυματα! Προσοχή, μπορεί να γίνουν άκρως ενοχλητικοί!

13. Ο «περνάω τέλεια»: Άλλη μια …ενοχλητική φυλή του διαδικτύου: Θεωρεί καλό να ενημερώνει άπαντες για το τι έφαγε, που πήγε, με ποιον, τι έκανε και γενικώς, τι γαμάτα πέρασε. Το moto του είναι «περνάμε καλά, κι αυτό βγαίνει στον κόσμο». Άκακος κάγκουρας, κατά βάση, μπορεί να αποβεί ενοχλητικός σε περιόδους διακοπών, εορτών, διακοπών, παρελάσεων, και ιδίως το …δεκαπενταύγουστο.

14. Ο Ταξιδάκιας: Άλλη μια ενοχλητική κατηγορία, η οποία προσωρινά μόνο -μη γελιέστε- βρίσκεται σε ύφεση, λόγω κορωνοϊού. Ανεβάζει διαρκώς φωτογραφίες από τα ταξίδια που έχει πάει, με τον ίδιο ή χωρίς, λες και τον ρώτησε κανένας που πήγε και πότε! Οι πιο «κλινικές περιπτώσεις» αποθηκεύουν χιλιάδες φωτό στο κινητό από κάθε ταξίδι, για να έχουν απόθεμα για τις μέρες που …δεν ταξιδεύουν, ώστε να μη παραλείπουν να μας ζαλίζουν …πολύ σχολαστικά. Χρησιμοποιούν με μαεστρία τα #tags και ιδίως έχουν αδυναμία στα #never_ending_trip και #take_me_back. Οι πλέον καμμένοι την έχουν δει και …travel bloggers και κοιμούνται και ξυπνούν με το όνειρο να γίνουν …Ευτύχης στη θέση του Ευτύχη! Άκακοι κάγκουρες και αυτοί, αλλά καμια φορά μπορεί να είναι και Ταξιδάκιας, Περνάω Τέλεια και Νάρκισος ο ίδιος, οπότε …το ότι θα σας ζαλίσουν τον έρωτα είναι παραπάνω από σίγουρο.

15. Ο/H «Ινφλουένσερ»: Κυρίως γένους θυλυκού χωρίς να λείπουν και οι αρσενικοί, την έχει δει μοντέλα και πιστεύει ότι έχει μια τεράστια επιρροή στους κοινούς θνητούς. Για την ακρίβεια, πιστεύει ότι αποτελεί το πρότυπό τους και αντιγράφει ότι σαχλαμάρα δει να κάνουν οι σελέμπριτι. Ζει στην κοσμάρα του / της και συνήθως στην πραγματική ζωή είναι κάτι σαν βοηθός βοηθού… Καλοί για να σπάτε πλάκα μόνο.

16. Ο/Η Ψεκασμένος/η: Η σύγχρονη μάστιγα: Βλέπουν παντού συνωμοσίες και ίντριγκες. Είναι πεπεισμένοι ότι εξυφαίνονται διεθνείς συνωμοσίες, τις οποίες τους αποκάλυψε ένας μπατζανάκης του ταξιτζή τους και βρίσκονται σε σταυροφορία κατά των συνωμοτούντων… Όλα τους φταίνε, όλα τα αμφισβητούν. Έχουν μια ανεξήγητη εμμονή με τον …Bill Gates και άλλα διάσημα πρόσωπα και είναι 101% σίγουροι ότι τους ψεκάζουν. Αποκαλούν τους άλλους «πρόβατα», είναι ιδιαίτερα αγενείς και ενοχλητικοί και πολύ επιθετικοί αν επιχειρήσεις να τους αμφισβητήσεις με λογικά επιχειρήματα. Πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι και τυπικών προσόντων, μερικοί και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως διάολο τέλειωσαν Πανεπιστήμιο… Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Γενικότερα, μη μπαίνετε σε συζητήσεις μαζί τους, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αναμασούν τις μπούρδες τους. Ούτε αυτοί θα καταλάβουν τι τους λέτε, ούτε εσείς θα αποφύγετε να βγείτε έξω από τα ρούχα σας, και γενικότερα, θα πάρουν κι άλλους στο λαιμό τους… No hope!

17. Ο Βαθυστόχαστος: Άλλη μια μάστιγα του FB: Παπαγαλίζουν διάφορα αποφθέγματα, πολλές φορές διαστρεβλωμένα ή κακοποιημένα, συχνά και με τη φωτογραφία αυτού που φέρεται να συνέλαβε το απόφθεγμα αρχικά. Γενικότερα άκακοι, απλά απολύτως ενοχλητικοί …αμπελοφιλόσοφοι. Αγαπημένος ήρωας ο … Coelho φυσικά και έχουν το μοναδικό προνόμιο όσοι τους πατάνε like να σκέφτονται ταυτόχρονα: «πόσο θα μας τα κάνει τσουρέκια πάλι;»

18. Ο «Αλγόριθμος»: Από τις πλέον κλινικές περιπτώσεις: Αντιγράφουν και επικολλούν με μανία ότι σαχλαμάρα δούν: Από τη σύμβαση της Ρώμης, τον Αμερικανικό Εμπορικό Κώδικα και τη Συνθήκη της Γενεύης, για να αναγκάσουν τον …αλγόριθμο του Facebook να τους δείχνει αυτό ή εκείνο ή το άλλο. Πράγμα που δεν ισχύει φυσικά, αλλά καμία σημασία γι αυτούς, αφού το λένε πολλοί, θα έχουν δίκιο. Το ότι δεκάδες σοβαροί άνθρωποι έχουν αρθρογραφήσει σχετικά και έχουν αποδείξει ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός, είναι απλή λεπτομέρεια για αυτούς! Μιμητικό φαινόμενο, άρχισε να το ερευνά η επιστήμη, αλλά μετά σήκωσε τα χέρια! Αντιγράψτε λοιπόν και επικολλήστε σε 10 φίλους σας αυτό το κείμενο, για να έχετε καλή υγεία και να σας κεράσει σουβλάκι ο αλγόριθμός.

THE END – προς το παρόν!

 

Tags: