Οικολόγοι – Πράσινοι: “Να σταματήσουν επιτέλους οι πολιτικές παρεμβάσεις στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα Γιάννενα”

«Αναφορικά με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στα Γιάννενα σχετικά με την ορθή, σύμφωνα με την νομοθεσία, ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την επέκταση της Περιφερειακής οδού μέχρι τον παράνομο, κακέκτυπο αυτοκινητόδρομο Γεννηματά – Βογιάνου – Κ.Μεσαρέ, κάνουμε γνωστά τα εξής:

1. Οι Ο-Π Ιωαννίνων χαιρετίζουν την απόφαση-σταθμό (για την Οδική Ασφάλεια και την Περιβαλλοντική Νομιμότητα) του υπουργού ΥΠΕΝ και συμπαραστέκεται απολύτως στον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την Επιτροπή Κατοίκων.

2. Ζητάμε από όλους τους Βουλευτές και τους πολιτικούς παράγοντες των Ιωαννίνων να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες λύσης του προβλήματος στο πνεύμα της Ειδικής Διοικητικής Προσφυγής (με την οποία συντασσόμαστε) και της απόφασης του υπουργό ΥΠΕΝ στα πλαίσια της κοινής λογικής και της νομιμότητας.

3. Από πέρυσι το καλοκαίρι, οι Ο-Π Ιωαννίνων παρενέβησαν και έστειλαν την επισυναπτόμενη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το εν λόγω θέμα. 

Λύσεις πάντα υπάρχουν και χρειάζεται να βασίζονται σε σωστό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και σεβασμό των κατοίκων (με ευρεία δημόσια διαβούλευση, τήρηση κυκλοφοριακών κανόνων κτλ) καθώς και διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου που έχει τόσο πληγεί για δεκαετίες (π.χ. με τα μπαζώματα δεκάδων λιμνίων).

Δηλώνουμε ότι με την παγίως οπισθοδρομική τακτική παραβίασης της νομιμότητας, αδιαφορίας ή και παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή δημιουργεί τελικά προβλήματα και καθυστερήσεις στα απαραίτητα έργα για την πόλη θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες διαπλοκής, όπου με πολιτικές παρεμβάσεις και υπόγειες πιέσεις, επιβάλλονταν οι επιλογές των λίγων σε βάρος των πολλών.»

 

Tags: