Οι ηγέτες του κόσμου στο Παρίσι για τα 100 χρόνια από τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

Κάτω από δρακόντεια μέτρα είναι σήμερα το Παρίσι, με την κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για την επετειακή εκδήλωση της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, υποδέχθηκαν τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις. Το απρόοπτο με τη γυμνόστηθη διαμαρτυρία των Femen προς την αυτοκινητοπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εκφώνησε λόγο, για την ειρήνη, για τα διδάγματα που αποκομίζει η Ευρώπη από τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο Φόρουμ δεν θα συμμετέχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ίδια ώρα θα μεταβεί στο κοντινό προάστιο των Παρισίων Σιρέν όπου ευρίσκεται ένα νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών.

Να σημειωθεί ότι χθες ακύρωσε τη μετάβασή του στο αμερικανικό νεκροταφείο στο Μπουά Μπελό (Bois Belleau) λόγω κακοκαιρίας, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από Αμερικανούς συμπολίτες του.

Στον εκθεσιακό χώρο της Βιλέτ βρίσκονται ήδη 2.600 αστυνομικοί για την προστασία του χώρου κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και της συναυλίας της Φιλαρμονικής που θα δοθεί μετά τη λήξη του.

Να σημειωθεί επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός γιατί στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ ( Republique) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διαδήλωση κατά του Τραμπ στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι μπορεί να δώσουν εκεί ραντεβού 200-400 ακτιβιστές (Black Blockers).

Είναι η πλέον μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχει γνωρίσει το Παρίσι μετά την οργάνωση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP21 το 2015, που όμως τότε ήταν η περίοδος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κόσμος που θέλει να ζήσει τις μοναδικές αυτές επετειακές στιγμές και έχει ήδη συγκεντρωθεί στη λεωφόρο των Ηλύσιων έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 200-300 μέτρων και θα παρακολουθήσει την τελετή από γιγαντοοθόνες.

Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και είναι δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα

πηγή: ert.gr

 

Tags: