Ο Κυριάκος και οι μπανανόφλουδες

Γράφει ο Νηφάλιος

mitsotakis_kyriakos2Έχω αρκετούς λόγους για να κοιτάζω την παρουσία του νέου αρχηγού της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, με καχυποψία. Όχι, φυσικά, επειδή λέγεται Μητσοτάκης ο άνθρωπος, αλλά γιατί θέλησε να βγει μπροστά σε μια άκρως επικίνδυνη στιγμή για το κόμμα του. Επειδή θέλησε να ηγηθεί σε ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια, λακκούβες και μπανανόφλουδες που
μπορούν να σε τσακίσουν.

Ο Κυριάκος θα πρέπει να σώσει τη Νέα Δημοκρατία από την οικονομική καταστροφή, θα πρέπει να τη συσπειρώσει, δίνοντάς της αρχές, ιδανικά, αξίες και πολιτικό πρόγραμμα, και παράλληλα, θα πρέπει να πάει κόντρα σε μια νομοτέλεια, που διέπει τα φθαρμένα από την εξουσία κόμματα.

Σε αντίθεση με το –αδύναμο στο μυαλό πολλών- ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει ακόμη την κοιλιά, το ξεφούσκωμα που θα περίμενε κανείς για ένα κόμμα που συνευθύνεται για την κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε. Κοινώς, τα εκλογικά της ποσοστά, ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το «μπαμ» δεν ήταν ποσοστά ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει διαλυθεί ακόμη η Νέα Δημοκρατία, αν και είχε τις… ευκαιρίες!

Αυτός είναι ο πρώτος κίνδυνος που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πρέπει να δώσει στην παράταξη το υπέρ-αναγκαίο οξυγόνο για να ξεπεράσει την κρίση, η οποία θα έρθει. Και πότε θα έρθει; Μόλις κληθεί να κυβερνήσει. Μην αυταπατάστε: οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ καλοί για τη Νέα Δημοκρατία. Νέος αρχηγός, νέα ήθη, νέα, νέα, νέα. Εντάξει όλα αυτά, όμως εάν ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν προχωρήσει στη ριζική ανανέωση προσώπων, ηθών και… εθών, τότε θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Και εάν το κάνει, γιατί θα το κάνει, τότε θα διαλυθεί ολοκληρωτικά. Μαζί της προφανώς θα πάρει και τη χώρα, οριστικά αυτή τη φορά. Και αυτό με φοβίζει πολύ.

Φυσικά, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, να περιμένετε έναν ανηλεή πόλεμο –σε παρασκήνιο και προσκήνιο- από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το ασφαλιστικό, έχει χάσει το μομέντουμ και το τακτ που είχε στην κοινωνία, θα προσπαθήσει να αποδομήσει τον αντίπαλό του. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να επιχειρήσει τον οικονομικό στραγγαλισμό της χρεωμένης Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα κινείται στο ντέφι του ΣΥΡΙΖΑ, οι δρόμοι πλημμυρίζουν για πρώτη φορά από επιστήμονες και όχι από συνδικαλιστές της δεκάρας και ο Κυριάκος πρέπει όλα αυτά να τα ισορροπήσει, να τα φέρει στα μέτρα του και να νικήσει δυο αντιπάλους: τον Τσίπρα και τον κακό εαυτό ενός κόμματος που φαινομενικά έχει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, χωρίς αρχές, αξίες, ιδανικά και πολιτικό πρόγραμμα.

Υ.Γ.: Εάν όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο υπολογιστής σας πάθει κάτι, δεν φταίω. Εάν αναφέρεις τόσες φορές το όνομά Μητσοτάκης…

Υ.Γ.2: Αποτελεί study case για το πως έχασε ο Βαγγέλας σε αυτές τις εκλογές. Όλα έχουν την εξήγησή τους όμως.

 

Tags:

, ,